Slovenské povolební námluvy: Smer a KDH se čím dál více sbližují

19.02.2012 14:03

Chybí pouhých 19 dnů do voleb a nejzásadnější ekonomická překážka v sestavení povolební koalice Smeru a Křesťanskodemokratického hnutí padla. KDH původně namítalo, že Směr prosazuje při výstavbě dálnic veřejně – soukromé PPP projekty, které jsou podle něj z dlouhodobého hlediska předražené, i když krátkodobě nevytvářejí státní dluh. Nyní však Směr tvrdí, že se zaměří na financování staveb dálnic přes eurofondy, což KDH podporuje také.

Slovenské povolební námluvy: Smer a KDH se čím dál více sbližují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

Už předtím se programy obou stran sblížily, když KDH, stejně jako Směr, připustilo vyšší daně pro bohaté a ustoupilo od škrtů pro živnostníky, které Směr kritizoval: "Budúca vláda sa musí vrátiť k pôvodným objemom investícií, sústrediť sa na vyčerpanie súčasných fondov a následne hľadať vhodné úseky na PPP projekt. V súčasnosti je predčasné povedať, ktoré úseky bude potrebné zabezpečiť formou PPP," řekla Ľubica Končalová ze Smeru.


Politolog naznačuje, že se dvě momentálně nejsilnější strany v průzkumech volebních preferencí začínají programově přizpůsobovat: ,,Obidve strany majú tú istú skupinu voličov, teda starších ľudí z vidieka. Dá sa povedať, že sa takto predvolebne prispôsobujú jedna druhej," myslí si Ján Baránek z Agentury Polis.


Aktuální předvolební průzkum společnosti SANEP z 16. 2. ukazuje, že ač voličské sympatie díky spisu Gorila pro Ficův Směr padají, pořád ho ještě podporuje obrovské množství - 38, 6 % voličů. KHD s předsedou Jánem Figeľem je na druhém místě s 9, 1 %. Další politické subjekty mají nejvíce 8 % - SDKÚ – DS, ostatní ještě méně.

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …