Slovenští poslanci imunitu neztratí. Kvůli vulgaritám na jednání

03.01.2012 20:00

Pokus o zrušení přestupkové imunity pro členy slovenské Národní rady nevyšel. Stejně tak neuspěl záměr o zrušení trestněprávní imunity. Důvody jsou podle šéfa zákonodárného sboru v tom, že případná diskuze na toto téma by vyvolala nepříslušné vášně.

Slovenští poslanci imunitu neztratí. Kvůli vulgaritám na jednání
Foto: Wikipedia
Popisek: Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslanců. Voleni jsou na čtyři roky

"Poslanci sa tou imunitou zaoberajú permanentne. Nepredpokladám, že toto funkčné obdobie bude posledným, ktoré by to vedelo vyrieši," konstatoval na nepříznivou konstalaci spojenou s omezením imunity předseda Národní rady Pavol Hrušovský.

Ten připomenul fakt blížících se voleb tvrzením, že případná diskuse na téma omezené imunity může vyvolat zákeřné způsoby jednání a celkově se může zvrhnout. "A obava, ktorá bola hlavnou, že sa z parlamentu stane priestor predvolebného zápasu," vysvětlil Hrušovský.  

Slovenští zákonodárci již v minulosti nedokázali prosadit zrušení trestněprávní imunity, jelikož nebyla k dispozici nutná ústavní většina.

Čeští poslanci naopak na konci října loňského roku podpořili návrh na omezení imunity sebe a ústavních soudců. Předloha, kterou podepsali zástupci všech sněmovních stran, by zrušila zejména doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu. Ústavní novela, k jejímuž schválení bude potřeba dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, míří do ústavně-právního výboru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …