Štve vás český stát? Založte si svůj vlastní

12.02.2012 11:05

Představte si, že svůj obývák vyhlásíte za svrchovaný stát, odmítnete daně a na rohožce u vchodových dveří začnete návštěvám kontrolovat víza. Myslíte si, že to nejde? Naopak. Na světě existují mikrostáty, které to myslí vážně a usilují o uznání, jak píše dnešní Sme.sk.

Štve vás český stát? Založte si svůj vlastní
Foto: Sometimes Interesting
Popisek: Samostatný mikrostát Sealand

Možná vám stát pije krev natolik, že váháte, že se sbalíte a odjedete pryč. Možná jste to dokonce i udělali, jenže jste zjistili, že s novým pasem problémy nezmizely a i v nové vlasti to jde při starém.

Byrokracie, korupce, klientelismus, neschopná vláda, státem podporované mafie a rodinné klany, vysoké daně a špatné školství a zdravotnictví… Máte toho všeho dost? Bohužel, stát není firma, které byste mohli dát výpověď a založit si vlastní. Už jen proto, že na mapách nezůstala žádná bílá místa s nápisem Zde jsou lvi. Přestože každý centimetr naší planety obsadily už existující státy, ne každý to respektuje.

Našli se lidé, kteří si založili vlastní státy. Obyvatel v takových ministátech je obvykle sotva pár desítek, překvapivě jim to ale funguje a prosperují.

Knížectví Sealand: 550 čtverečních metrů v moři

Knížecí rodina, vládnoucí sama sobě. To je ve zkratce Sealand, nejmenší a nejstarší mikrostát ve vodách Severního moře. Počet obyvatel je 24, reálně ale čtyři, úředním jazykem je angličtina. Deset kilometrů od břehů východní Anglie totiž trčí z moře stavba, podobná ropné plošině. Obyvatelé tu mají generátor na výrobu elektřiny, kapli i vlastní letišťátko. Sealand se pokládá za nezávislou konstituční monarchii, používá vlastní měnu, sealandský dolar, který má pevný kurs k dolaru, poštovní známky (příšernou) hymnu a návštěvníkům bez rozpaků razítkuje víza.

Leží v mezinárodních vodách mimo tříkilometrový pobřežní pás Británie a přestože ho žádný stát oficiálně neuznal, jeho zakladatel, bývalý voják  Paddy Roy Bates, který původně jen hledal základnu pro své pirátské rádio, se nazývá princ a má v rukou rozhodnutí soudu z roku 1968. Ten případ vyšetřoval a musel uznat, že tak daleko od břehu britské právo nesahá… Sealand má desetitisíce příznivců na Facebooku a slušný byznys z prodeje suvenýrů. Dokonce ho reprezentují sportovci, od fotbalu po méně obvyklý hod vejcem. Letos také otvírá on-line kasíno s třicítkou zaměstnanců – víc se jich tam prostě nevejde…

Knížectví Hutt River v Austrálii: Daňový ráj

V západní Austrálii, tři sta kilometrů od města Perth, teče řeka Hutt. Usedlosti v údolí vypadají stejně jako dobytčí farmy v okolí, až na hraniční kameny a pompézní bustu místního monarchy. Vyoadá to trochu jako Valašské království Bolka Polívky, až na to, že Hutt River není tak úplně recese. Tamější obyvatelé (30 stálých a 13 až 18 tisíc v zámoří) neplatí daně, dokonce profitují z firem, které přilákaly podmínky daňového ráje.

Vládne jim osmdesáti šestiletý Leonard Casley, který vyvíjí vlastní zahraniční politiku a chlubí se tím, že ho jako diplomata oficiálně přijal papež a další státníci. Problémy na letištích zato způsobují huttriverské pasy, kterých je v oběhu tisíce, ač Evropská unie je neuznává za cestovní doklad. Jak se ostatně přesvědčil roku 2000 jeden český občan, kterého na pražském letišti za tento pas okamžitě zatkla policie a historku o existující monarchii u protinožců zhodnotila jako výmysl. Naopak v době socialistického Československa, v roce 1984, se odehrál jiný případ. Jistý Vladimír Kříž chystal útěk na Západ a vzpomenul si na Leonarda z Austrálie, s nímž si dopisoval. Kříž si vyrobil diplomatický pas Hutt River, oklamal tím celníky a úspěšně emigroval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …