Štve vás český stát? Založte si svůj vlastní

12.02.2012 11:05

Představte si, že svůj obývák vyhlásíte za svrchovaný stát, odmítnete daně a na rohožce u vchodových dveří začnete návštěvám kontrolovat víza. Myslíte si, že to nejde? Naopak. Na světě existují mikrostáty, které to myslí vážně a usilují o uznání, jak píše dnešní Sme.sk.

Štve vás český stát? Založte si svůj vlastní
Foto: Sometimes Interesting
Popisek: Samostatný mikrostát Sealand

Možná vám stát pije krev natolik, že váháte, že se sbalíte a odjedete pryč. Možná jste to dokonce i udělali, jenže jste zjistili, že s novým pasem problémy nezmizely a i v nové vlasti to jde při starém.

Byrokracie, korupce, klientelismus, neschopná vláda, státem podporované mafie a rodinné klany, vysoké daně a špatné školství a zdravotnictví… Máte toho všeho dost? Bohužel, stát není firma, které byste mohli dát výpověď a založit si vlastní. Už jen proto, že na mapách nezůstala žádná bílá místa s nápisem Zde jsou lvi. Přestože každý centimetr naší planety obsadily už existující státy, ne každý to respektuje.

Našli se lidé, kteří si založili vlastní státy. Obyvatel v takových ministátech je obvykle sotva pár desítek, překvapivě jim to ale funguje a prosperují.

Knížectví Sealand: 550 čtverečních metrů v moři

Knížecí rodina, vládnoucí sama sobě. To je ve zkratce Sealand, nejmenší a nejstarší mikrostát ve vodách Severního moře. Počet obyvatel je 24, reálně ale čtyři, úředním jazykem je angličtina. Deset kilometrů od břehů východní Anglie totiž trčí z moře stavba, podobná ropné plošině. Obyvatelé tu mají generátor na výrobu elektřiny, kapli i vlastní letišťátko. Sealand se pokládá za nezávislou konstituční monarchii, používá vlastní měnu, sealandský dolar, který má pevný kurs k dolaru, poštovní známky (příšernou) hymnu a návštěvníkům bez rozpaků razítkuje víza.

Leží v mezinárodních vodách mimo tříkilometrový pobřežní pás Británie a přestože ho žádný stát oficiálně neuznal, jeho zakladatel, bývalý voják  Paddy Roy Bates, který původně jen hledal základnu pro své pirátské rádio, se nazývá princ a má v rukou rozhodnutí soudu z roku 1968. Ten případ vyšetřoval a musel uznat, že tak daleko od břehu britské právo nesahá… Sealand má desetitisíce příznivců na Facebooku a slušný byznys z prodeje suvenýrů. Dokonce ho reprezentují sportovci, od fotbalu po méně obvyklý hod vejcem. Letos také otvírá on-line kasíno s třicítkou zaměstnanců – víc se jich tam prostě nevejde…

Knížectví Hutt River v Austrálii: Daňový ráj

V západní Austrálii, tři sta kilometrů od města Perth, teče řeka Hutt. Usedlosti v údolí vypadají stejně jako dobytčí farmy v okolí, až na hraniční kameny a pompézní bustu místního monarchy. Vyoadá to trochu jako Valašské království Bolka Polívky, až na to, že Hutt River není tak úplně recese. Tamější obyvatelé (30 stálých a 13 až 18 tisíc v zámoří) neplatí daně, dokonce profitují z firem, které přilákaly podmínky daňového ráje.

Vládne jim osmdesáti šestiletý Leonard Casley, který vyvíjí vlastní zahraniční politiku a chlubí se tím, že ho jako diplomata oficiálně přijal papež a další státníci. Problémy na letištích zato způsobují huttriverské pasy, kterých je v oběhu tisíce, ač Evropská unie je neuznává za cestovní doklad. Jak se ostatně přesvědčil roku 2000 jeden český občan, kterého na pražském letišti za tento pas okamžitě zatkla policie a historku o existující monarchii u protinožců zhodnotila jako výmysl. Naopak v době socialistického Československa, v roce 1984, se odehrál jiný případ. Jistý Vladimír Kříž chystal útěk na Západ a vzpomenul si na Leonarda z Austrálie, s nímž si dopisoval. Kříž si vyrobil diplomatický pas Hutt River, oklamal tím celníky a úspěšně emigroval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …