Syřané proti tyranu Asadovi. Jsou v tom sami, vojenský zásah nebude

25.02.2012 9:02

Zatímco v Homsu ještě včera umírali lidé, včetně zahraničních novinářů, světoví lídři se radí v Tunisu. Tuniská konference o budoucnosti Sýrie, která právě probíhá, ukázala ale zásadní rozkol ve skupině více než 70 účastnických zemí. Zatímco větší část z takzvaných Přátel Sýrie, včetně České republiky, prosazuje nenásilný diplomatický nátlak na režim syrského prezidenta Asada, zejména arabské země by rády zasáhly silou. Což ale není na pořadu dne.

Syřané proti tyranu Asadovi. Jsou v tom sami, vojenský zásah nebude
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

V pátek Červený kříž začal evakuovat zraněné z města Homs. Dohodl se na tom se syrskými úřady. Přes toto vstřícné gesto přicházejí ze Sýrie také zprávy o dalších násilnostech a civilních obětech, jak napsal web Českého rozhlasu.


V Tuniso se dohodlo, že evropské země, Spojené státy i země arabského světa zamezí cestování příslušníků režimu, zastaví dovoz syrské ropy a omezí diplomatické styky s Asadovým režimem. 


Důležité je podle nich dostat Damašek do izolace a podpořit humanitární operace. Americká šéfka diplomacie Hillary Clinton potvrdila, že přispějí i Spojené státy:  „Odpovědnost za tuto humanitární katastrofu nese prezident Asad a jeho bezpečnostní síly. Syrský režim dělá vše možné, aby zamezil tomu, že se pomoc dostane k těm, kteří ji potřebují nejvíce. Oznamuji, že Spojené státy poskytnou 10 milionů dolarů, které podpoří humanitární úsilí. A to včetně podpory tisícím uprchlíků, kteří musely opustit své domovy.“ 


S tímto plánem souhlasí i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg: „Kdo by tam chtěl pochodovat? Nikdo z přítomných nechce, abychom tam vojensky zasáhli.“ Konference se zároveň obrací na OSN s žádostí připravit mírovou civilní misi, která by byla v Sýrii rozmístěna po ukončení násilí. 


Arabové chtějí bojovat 


Nejradikálnější postoj zastává Saudská Arábie, která chce vyzbrojit syrskou opozici. Na protest proti údajně liknavému přístupu světa k řešení syrské krize zástupci Saudské Arábie jednání opustili. Zklamání nad příliš smířlivým tónem konference vyjádřila i exilová syrská opozice. 


Cesta z krize ale podle politologa Šádího Shannaha vede spíše skrze jednání: „Já sám si nedokážu představit nějakou alternativu, která by neznamenala další ztráty na životech, protože je evidentní, že ta situace přesáhla nějakou hranici návratu.“ 


„Vidím tu cestu v tom, domluvit se nějakým způsobem s Ruskem, to by mohlo mít klíčovou roli, protože by to ukázalo Bašárovi, že je skutečně izolován. Proto by měly některé západní státy, zvláště Británie, uznat to, že Bašár stále má podporu části syrské populace,“ dodává. 


Chystají se další sankce


Evropská unie přijme přísnější sankce vůči Sýrii. Od pondělka plánuje zmrazit prostředky syrské centrální banky. Na konferenci takzvaných Přátel Sýrie v Tunisku to řekl francouzský ministr zahraničí Allan Juppé. Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton zase vyzvala všechny státy, aby zmrazily účty vrcholných syrských politiků, zakázaly jim cestovat a zastavily také dovoz syrské ropy. 


O ukončení téměř rok trvajícího konfliktu jedná na konferenci v Tunisu více než sedm desítek ministrů zahraničních věcí. Na společném postupu proti režimu se mezinárodní společenství dosud neshodlo. „Když se to zjednoduší, na té konferenci se daly vypozorovat dva takové tábory, kdy někteří delegáti tlačili na nějakou přímější intervenci – buď přímou vojenskou intervenci, nebo vytvoření nějakých humanitárních koridorů, které by se ovšem v důsledku neobešly bez nějaké formy vojenské přítomnosti jiných vojsk než syrských, anebo alespoň tlačili na to, aby se začala vyzbrojovat syrská opozice,“ řekl politický analytik Šádí Shanaah. 


Zatím to ale podle něj vypadá tak, že převážila strana, která je spíše opatrnější a zatím si nepřeje vyzbrojování nebo militarizaci situace. „Podobné návrhy, jako třeba vyzbrojit opozici, by vedly k tomu, že by se ten konflikt ještě déle vlekl a byl by více krvavý. V podstatě by vyústil v takovou libanonizaci Sýrie,“ uvedl analytik. Navrhuje domluvit se Čínou, ale především s Ruskem, které by mohlo mít klíčovou roli pro to, aby ukázalo Bašáru Asadovi, že je skutečně izolován. 


 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …