Trapas. Obávaná severokorejská raketa se rozpadla a zřítila do moře

13.04.2012 13:03

Severní Korea v noci vypustila obávanou balistickou raketu. Ta se ale několik minut po startu rozpadla a zřítila do moře. Pchjongjang připustil svůj nezdar teprve po několika hodinách. Západ a sousední země vypuštění rakety odsuzují.

Trapas. Obávaná severokorejská raketa se rozpadla a zřítila do moře
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejci vypustili raketu Unha-3 z odpalovací rampy v Tongchang-ri - Donchangri. Střela ale podle japonských a jihokorejských zdrojů po několika minutách spadla do Žlutého moře, poblíž Korejského poloostrova. Pchjongjang chtěl vysláním rakety vlastní výroby oslavit sté výročí narození prvního severokorejského vůdce Kim Ir-sena. Severní Korea teprve po několika hodinách od pádu rakety připustila svůj nezdar. Prostřednictvím agentury KCNA informovala o tom, že vědci teď zkoumají příčiny pádu. 


Vedení občany informovat nejspíš nebude


Je možné, že se severokorejská veřejnost o pádu raketu vůbec nedozví. O předešlých neúspěších tamní média vždy psala jako o úspěchu. Vyslané satelity, které skončily v moři, se podle nich stále pohybují na oběžné dráze. 


Jižní Korea se údajně pokouší ve Žlutém moři posbírat zbytky stroje. Podle odborníků byla raketa jen zlepšenou verzí strojů z let minulých, které také neuspěly. Odhaduje se, že většinu materiálu a technologií měla Severní Korea z Číny. 


Krizový štáb v Soulu 


Jižní Korea svolala ihned po startu rakety krizový štáb. Pchjongjang totiž podezřívá z toho, že vypuštění rakety, která má údajně nést na oběžnou dráhu Země satelit, je pouhou záminkou pro zkoušku rakety dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici. Podobné obavy sdílí také Japonsko a západní země. 


Bílý dům považuje odpálení severokorejské rakety za porušení mezinárodního práva. O Severní Koreji bude v New Yorku dopoledne tamního času mimořádně jednat Rada bezpečnosti OSN. Na jedné straně budou stálí členové Rady - Spojené státy, Francie a Británie. Podle očekávání budou prosazovat ráznou reakci. Na straně druhé bude s největší pravděpodobností Čína s Ruskem, tedy státy, které bývají vůči Pchjongjangu obvykle smířlivější. Smyslem jednání je dohodnout se na společné reakci.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …