Tymošenkovou prý v base zbili, evropští politici protestují a hrozí bojkotem Eura

30.04.2012 15:06

Tlak na Ukrajinu kvůli věznění bývalé premiérky Julije Tymošenkové sílí. Evropští politici zvažují účast na evropském fotbalovém šampionátu, který bude spolu s Polskem hostit právě Ukrajina. Mezi váhajícími je i německá kancléřka Angela Merkelová nebo eurokomisařka Viviane Redingová. Další státníci zase odmítají přijet na květnový summit prezidentů středoevropských zemí.

Tymošenkovou prý v base zbili, evropští politici protestují a hrozí bojkotem Eura
Foto: worldwide.com
Popisek: Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková

Nejhlasitěji k politickému bojkotu evropského fotbalového šampionátu na Ukrajině vyzývají němečtí politici. Kancléřka Merkelová, známá svým nadšením pro fotbal, zvažuje, že při prvních zápasech německý tým hrající na Ukrajině osobní účastí nepodpoří, pokud bude bývalá ukrajinská premiérka stále ve vězení. A hodlá k tomu vyzvat i ministry své vlády. Podle průzkumu ji v tom podporuje nadpoloviční většina Němců. 


Podle ministra životního prostředí Norberta Röttgena je třeba se za každou cenu vyhnout tomu, aby ukrajinský premiér Janukovyč využil přítomnosti německých politiků v ochozech k propagaci svého nedemokratického režimu.  K bojkotu se už přihlásila celá řada německých politiků. Někteří dokonce navrhují, aby se zápasy, které hostí Ukrajina odehrály v Polsku, které je spolupořadatelem šampionátu.  Také prezident fotbalového klubu Bayernu Mnichov Uli Hoeness vyzval reprezentanty, aby vyjádřili solidaritu s kritiky Janukovyčova režimu. 


Tymošenkovou na léčení do Německa nepustí


Nepředpokládá se také, že by Tymošenkové povolili dříve zvažované léčení v Německu. „V současné době vyvezení člověka ve výkonu trestu za hranice Ukrajiny neumožňuje ukrajinský zákon. Aby něco takového bylo možné, musel by se nejdřív změnit zákon a to by samozřejmě nějakou chvíli trvalo,“ upozorňuje komentátor Libor Dvořák z ČRo 6. 


Mnohem nepříjemnější než neúčast německých politiků by pro Ukrajinu byl přesun její části šampionátu do jiné země. „Jakýkoli tlak na Ukrajinu, ale třeba také na Bělorusko, bývá ze strany EU zpravidla bezzubý a to se potvrzuje i tentokrát. Paradoxně by nakonec fotbal mohl být nejúčinnější pákou,“ tvrdí Dvořák. 


Věznění Julije Tymošenkové označil za nepřijatelné dokonce i ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem jsou nyní poměrně napjaté a to i v souvislosti s vyjednáváním o snížení ceny ruského zemního plynu. Za jeho vysoké ceny pro Ukrajinu je viněna právě expremiérka Tymošenková. „Prezident Medvěděv v posledních třech čtyřech měsících podnikl řadu kroků, které by mu měly vrátit image liberálního politika, v což se spoléhalo na počátku jeho prezidentského období. Myslím si, že to je poněkud marná snaha. A když se k věznění Tymošenkové vyjadřuje právě ruská strana, tak mi to připadá trochu prapodivné, možná až cynické,“ říká Libor Dvořák. 


Ukrajině hrozí izolace 


Podle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka se ukrajinský prezident Janukovyč nechce ocitnou v podobné izolaci, v jaké je například běloruský prezident Alexandr Lukašenko a tlaku evropských státníků možná ustoupí. 
„Ukrajina má rozhodně zájem o sbližování s Evropskou unií, o volnější přístup na evropský trh, o to, aby její občané mohli cestovat do EU, má zájem na tom, aby se těšila dobrému jménu. Tyto věci jsou teď v sázce, ale nejsem si jist, jestli je ve hře propuštění. Změna podmínek věznění, popřípadě humánnější zacházení, je ale celkem dosažitelné skrze hrozbu mezinárodní izolace Ukrajiny,“ míní Drulák. 


Bojkot jaltského summitu 


Někteří politici zase odmítají přijet na květnový summit prezidentů středoevropských zemí, který se má konat na ukrajinské Jaltě. Účast už odřekl český prezident Václav Klaus, německý spolkový prezident Joachim Gauck, rakouský prezident Heinz Fischer a slovinský prezident Danilo Türk.  Svoji účast na schůzce prý zvažují i prezidenti Estonska a Lotyšska a další se ještě rozhodují. Důvodem je přístup ukrajinských úřadů k bývalé premiérce Julii Tymošenkové, která je ve vězení a údajně nemá dostatečnou zdravotní péči. Sama Tymošenková tvrdí, že ji ve vězení zbili. 


Naopak slovenský prezident Ivan Gašparovič na summit pojede. Podle jeho prezidentské kanceláře se má se sousedy otevřeně mluvit. Jestli se na Tymošenkovou zeptá přímo ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, to prý závisí na aktuálním vývoji situace kolem vězněné expremiérky. Mluvčí slovenského prezidenta neupřesnil, jestli Gašparovič kvůli Tymošenkové pojede i na mistrovství Evropy ve fotbale, které za pár týdnů hostí Polsko a Ukrajina. 



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ava

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …