Ukrajina by zbankrotovala, pokud by podepsala dohodu s EU, tvrdí ukrajinský ministr zahraničí

02.02.2014 9:20

Dění na Ukrajině dominovalo včerejšímu jednání na mnichovské konferenci. Při odpoledním jednání prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara, že pokud by Ukrajina loni podepsala asociační dohodu s Evropskou unií, byla by nyní na hraně hospodářského kolapsu. Novinky.cz dále uvádějí, že podle Kožary ji zachránilo uzavření dohody s Ruskem.

Ukrajina by zbankrotovala, pokud by podepsala dohodu s EU, tvrdí ukrajinský ministr zahraničí
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

„Myslím, že ani my, ani Evropská unie jsme nebyli připraveni přistoupit k přidružení,” řekl Kožara a dodal: „Kdybychom smlouvu loni podepsali, měli bychom nyní kolabující ekonomiku, stále bychom jednali o pomoci od Mezinárodního měnového fondu a doufali bychom v pomoc od Evropské unie.”

Novinky.cz dále uvádějí, že Ukrajina má letos splatit 17 miliard dolarů, ale EU jí nabízela jen 600 milionů eur. Když Ukrajina loni ustoupila od podpisu asociační dohody, dohodla se s Ruskem na půjčce 15 miliard dolarů a na zlevnění ceny zemního plynu o třetinu.  „Nebylo to snadné, ale bylo to správné řešení,” řekl Kožara v Mnichově.

Bezpečnostní konference v Mnichově se zúčastnil i opoziční předák Vitalij Kličko. Ten opakovaně kritizoval vládu za odmítnutí asociační smlouvy. Ukrajinci podle něj trvají na pokračování cesty do Unie. Odmítnutí smlouvy se na Ukrajině stalo rozbuškou pro vlnu protivládních protestů, které trvají už řadu týdnů.

Řešení se stále hledá

Jedním z významných účastníků mnichovské konference je americký ministr zahraničí John Kerry. Novinky.cz uvádějí, že jasně dával najevo, že USA podporují demonstranty a opozici: „Dnes není nikde boj za demokracii a evropskou budoucnost důležitější než na Ukrajině. USA a EU stojí za ukrajinským lidem v tomto boji.“ Zmínil, že „touhy lidu jsou opět pošlapávány korupcí a zájmy oligarchů, kteří používají peníze k potlačení politické opozice a disentu, ke kupování politiků a médií a k oslabení nezávislosti soudů”.

Mnichovská jednání, jichž se účastní i americký ministr zahraniční John Kerry, jeho ruský protějšek Sergej Lavrov či předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, měla pomoci najít řešení situace na Ukrajině. Zvrhla se prý ale ve slovní přestřelky. Zatím se situaci na Ukrajině odblokovat nepodařilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …