V Bělorusku popravili údajné teroristy. Střelili je do týla a zahrabali na neznámém místě

18.03.2012 12:05

Běloruské úřady dnes potvrdily, že popravily oba muže odsouzené k smrti za výbuch v minském metru. Atentát ve stanici v centru města, při němž zemřelo 15 lidí, spáchali loni v dubnu dva pětadvacetiletí mladíci. Tento týden jim odmítl běloruský prezident Alexandr Lukašenko udělit milost. O smrti obou odsouzených informovala státní běloruská televize v hlavní zpravodajské relaci.

V Bělorusku popravili údajné teroristy. Střelili je do týla a zahrabali na neznámém místě
Foto: Tivi.cas.sk
Popisek: Dmitrij Konovalov a Vladislav Kovaljov před soudem

Informaci už dříve potvrdili příbuzní jednoho z mladíků. O vykonání trestu je dopisem vyrozuměl běloruský Nejvyšší soud.  Zastřelením do týla byli Dmitrij Konovalov a Vladislav Kovaljov popraveni už v pátek. Rodiny zatím nedostaly žádnou informaci o tom, kde a kdy budou pohřbeni.  Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se ve středu rozhodl neudělit milost Konovalovovi ani Kovaljovovi odsouzeným za atentát v minském metru k trestu smrti. Kovaljev byl zastřelen. V sobotu jeho matka obdržela od běloruského Nejvyššího soudu dopis potvrzující vykonání verdiktu.

Zatímco Kovajlev opakovaně tvrdil, že je nevinný a žádal o milost, Konovalov se držel stranou a o milost neprosil. Jeho rodina během procesu odmítala hovořit s novináři. Konovalov a Kovaljov, oba narozeni v roce 1986 ve Vitěbsku, si vyslechli rozsudek smrti loni na konci listopadu.

Lidskoprávní organizace protestují

Rozhodnutí soudu však přijala běloruská společnost nejednoznačně. Pochybnosti o vině odsouzených vyslovili dokonce i lidé zranění při útoku v metru. Lidskoprávní ochránci poukazují na řadu nesrovnalostí v procesu. Na Konovalovově oblečení se například nenašly stopy výbušniny.

Ochránci lidských práv kritizují rychlost, s jakou byl verdikt vykonán. Hned několik nezávislých právníků zpochybnilo soudní proces a důkazy usvědčující oba muže z atentátu. Ti se ale během přelíčení ke všemu přiznali. Popravu obou odsouzených ostře kritizuje také Evropská unie. Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle vyzval Bělorusko, ať uvalí na trest smrti moratorium. 

Bělorusko je poslední zemí v Evropě s trestem smrti

Výbuch na stanici Okťjabrskaja v hlavním městě Minsk zahřměl loni 11. dubna. Na místě zemřelo 11 lidí, další čtyři později podlehli svým zraněním v nemocnici. Bělorusko je poslední zemí v Evropě, která aktivně uplatňuje trest smrti. Popravuje se tam zastřelením. Odsouzený při tom klečí. Střílí se do krku. Mezi rozsudkem a popravou většinou bývá půlroční až roční odstup. Jen výjimečně se stává, že Lukašenko udělí odsouzenci na smrt milost. Po popravě jsou ostatky zakopány v igelitových pytlích na tajném místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …