V Rusku se to mele: Demonstrace, policie, zadržení. Kvůli TV dokumentu

19.03.2012 11:06

Ruští aktivisté chtějí zažalovat televizní stanici NTV, která odvysílala pořad odhalující údajné pozadí opozičních protestů. Půlhodinový dokument obviňuje účastníky demonstrací, že se scházeli za peníze ze zahraničí. V neděli u moskevského sídla státní televize protestovaly stovky lidí. Policie protest rozehnala a část demonstrantů pozatýkala.

V Rusku se to mele: Demonstrace, policie, zadržení. Kvůli TV dokumentu
Foto: bbs.net
Popisek: Televizní věž v moskevském Ostankinu

V nedávno odvysílaném půlhodinovém pořadu televize NTV s názvem Anatomie protestů padla celá řada obvinění na adresu opozičních lídrů i obyčejných účastníků protestů. Reportáž tvrdí, že na protiputinovské mítinky lidé chodili za úplatu, a dokonce naznačuje, že šlo o peníze ze západních zemí. Motivem k účasti mohly být údajně i cukrovinky rozdávané zadarmo.  Opozice se podle autorů reportáže chová jako totalitární sekta a chystá prý pomyslnou popravu obětního beránka. Jednoho z lídrů opozičního hnutí Alexeje Navalného viní z toho, že jeho ochranka napadla novináře. Na televizi NTV se za to snesla obrovská vlna kritiky. Ruský internet je dnes doslova zavalen komentáři, které si tropí z Anatomie protestů žerty, zároveň ale mnozí varují, že veřejná debata se přesunuje do pozic ze 70. let a dílo v nejlepších tradicích odpovídá stranické protizápadní propagandě. 


Demonstrace proti televizní stanici


Dokument obviňující účastníky opozičních protestů, že na mítinky přicházeli za peníze či cukrovinky „ze západu" vyvolal vlnu rozhořčení. Stovky lidí před sídlem státní televize v Ostankinu skandovaly hesla „ Hanba NTV, „Hanba policii" a „NTV lže". „Jsem tu, protože se nechci nechat urážet. Televize otevřeně lže a šíří propagandu, na opoziční demonstrace všichni chodíme dobrovolně," řekl Českému rozhlasu jeden z účastníků protestu. 


Kolem sta demonstrantů policie zadržela, mezi nimi i několik opozičních lídrů. Od pořadu se distancovali i někteří zaměstnanci NTV. Vedení kanálu ale pořad „Anatomie protestu" hájí a v neděli večer ho znovu zreprízovalo. Vedení NTV se pořadu zastává s tím, že jde o odpověď na opoziční akce. Od díla se však distancovali někteří zaměstnanci kanálu, který je plně pod kontrolou Kremlu. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …