V primárkách zatím vedou republikáni Romney a Santorum, Ron Paul je těsně třetí

04.01.2012 13:02

V Iowě, státě, který včera zahájil maratón amerických republikánských prezidentských primárek, z něhož vyjde vyzyvatel Baracka Obamy letos v listopadu, dostali nejvíce hlasů podle očekávání bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney a někdejší senátor z Pensylvánie Rick Santorum. Třetí skončil texaský kongresman Ron Paul.

V primárkách zatím vedou republikáni Romney a Santorum, Ron Paul je těsně třetí
Foto: archiv
Popisek: Americký republikánský prezidentský kandidát Ron Paul z Texasu

Oba favority podporuje 25 procent zdejších republikánských voličů, ten třetí, libertariánský kongresman Ron Paul, který  v telefonátech voličům upozorňuje na další zadlužení federální vlády, jež prezident Obama žádá, .ztrácí jen  málo - má 23 procent. 


Hovoří se o nejtěsnějším souboji v historii, na prvním místě se Romney překvapivě stále střídal s Rickem Santorumem. Ten v jednu chvíli vedl o 18 hlasů, pak dokonce o 34. Vzápětí ho ale v čele opět vystřídal Romney, který o 34 hlasů zvítězil. Vzápětí jásal vítěz na Twitteru:  "Děkuji Iowo! Na jakém jiném místě, než je srdce Ameriky, odstartovat obnovu amerického srdce a duše!“


O něco pozadu tak zůstal Ron Paul, který kandidoval už v roce 1988. Což je pro muže, který by nejraději zrušil centrální banku Fed, vystoupil z OSN i NATO a stáhl by americké vojáky ze všech zahraničních misí, úspěch.

Vážných kandidátů je stále šest, tři ztrácejí 


Od včerejšího republikánského klání se očekávalo, že přiměje slabší kandidáty k odstoupení a potvrdí vážné uchazeče. Žádný z vážných kandidátů ale zatím neodstupuje. Jenom guvernér Texasu Rick Perry oznámil, že svou kandidaturu v příštích dnech zváží.  Dalšími jsou Newt  Gingrich, který skončil čtvrtý, a kongresmanka za Minnesotu Michele Bachmann, která získala jen pět procent hlasů.

Iowa si tak výsadní postavení, kde se začíná výběr prezidentských kandidátů, vymohla počátkem 70. let. I když se několik států pokoušelo ji předběhnout, obě hlavní politické strany se dohodly, že právě Iowa bude prvním státem. Chtěly tak zabránit tomu, aby se volba neposouvala stále dopředu, jak napsal web Českého rozhlasu. 

Obamova popularita klesá, rozhodovat bude ekonomika 

„Ten, kdo vyhraje v Iowě, nemá zdaleka jistou stranickou nominaci na prezidenta. Za posledních 35 let se pouze polovině těch, kteří v Iowě vyhráli, povedlo získat stranickou nominaci. Z těch, kteří zde stranickou nominaci získali, se prezidentem stali pouze tři lidé, což platí také pro poslední prezidenty Bushe mladšího a Baracka Obamu. Zároveň ten, kdo chce získat stranickou nominaci, si nemůže dovolit v Iowě úplně propadnout,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu Slezák a pokračuje: 


„Co rozhodne i tento rok, stejně jako to rozhodlo před čtyřmi lety, bude ekonomika. Tehdejšímu republikánskému kandidátu Johnu McCainovi prohrálo volby právě to, že se k ekonomice nedokázal pořádně vyjádřit. Dokonce připustil, že jí příliš nerozumí. A to v době, kdy na Američany dotírala recese, samozřejmě rozhodlo.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …