Vatikánská mše za Havla? Měl blízko ke dvěma papežům, míní Stropnický

21.01.2012 6:49

Vatikán dnes uctil památku zesnulého českého exprezidenta Václava Havla zádušní mší. Ceremoniál ve svatopetrském chrámu se podle vatikánské tradice odehrál přesně 30 dní po Havlově úmrtí. „Běžné to rozhodně není,“ řekl ParlamentnímListům.cz Martin Stropnický, někdejší velvyslanec v Itálii i ve Vatikánu, na otázku, zda taková pocta je ve Vatikánu udělována často.

Vatikánská mše za Havla? Měl blízko ke dvěma papežům, míní Stropnický
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

„Nevzpomínám si na ani jeden podobný případ ročně, kdy by se sloužila zádušní mše za hlavu státu,“ sdělil nám pan Stropnický a dodal: „Přičítám to jednak nadstandardním vztahům, které měl Václav Havel s Janem Pavlem II., a ve Vatikánu dnes je ještě řada svědků jejich přátelství, také současný papež, když byl ještě kardinál a měl na starosti Kongregaci víry, se účastnil konference o Janu Husovi, která pak vyústila v omluvu za jeho upálení ústy Jana Pavla II. Na tuto konferenci jel Václav Havel, vezl s sebou vánoční strom, který byl vztyčen na náměstí – což je také velká pocta, o kterou se přetahuje každý rok spousta zemí, a v tom roce 1999 si vzpomínám, že tam spolu s kardinálem Ratzingerem, nynějším papežem, dlouho mluvili,“ zavzpomínal Martin Stropnický. A dodal, že ani tak nešlo a nejde o nějaký velký příklon Václava Havla ke katolicismu, jako spíše o duchovní rozměr života, který tyto muže sbližoval. 


Celebroval kardinál Sodano


„Před třiceti dny zemřel velký sen českého národa, muž kultury a bojovník za svobodu proti totalitě,“ zahájil obřad hlavní celebrant kardinál Angelo Sodano, děkan kardinálského sboru. V promluvě připomněl osobnost bývalého českého prezidenta. Sodano se také s Havlem osobně znal, protože působil jako státní tajemník Svatého stolce za Jana Pavla II.  Sodano se modlil ke svatému Václavovi a dalším českým a moravským svatým, aby drželi ochrannou ruku nad Českou republikou. Vzdal také dík bohu za svobodu, které se teď lidé z Česka těší. Bohoslužbu doprovázel zpěvem a hudbou sbor vikariátu svatopetrské baziliky. Koncelebroval kardinál Giovanni Coppa. 


Bohoslužba byla přísně soukromá. Na obřad bylo pozváno přibližně sto lidí. V první řadě zástupci diplomatického sboru. Ceremoniálu se účastnilo také mnoho krajanů, zejména z kruhu české katolické komunity působící v Římě.  Obřad se konal u českého národního oltáře svatého Václava. Je to jeden ze tří oltářů v pravém křídle příčné lodi chrámu. Turisté tam během ceremoniálu neměli přístup. Desítky lidí ale obřad sledovaly zpoza nízké bariéry.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …