Víte, co má společného budoucí německý prezident a hejtman Rath? Dvě ženy. Každý

24.02.2012 15:31

Bavorští křesťanští socialisté (CSU) mají problém s rodinnými poměry designované hlavy státu Joachimem Gauckem. Evangelický pastor žije už 12 let na hromádce s o dvacet let mladší novinářkou Danielou Schadt. Se svou první ženou přitom není rozvedený.

Víte, co má společného budoucí německý prezident a hejtman Rath? Dvě ženy. Každý
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Podle konzervativní CSU by měl své osobní poměry co nejrychleji urovnat, aby tím nedával prostor případným útokům. Gauck už v roce 2010 při první kandidatuře na prezidenta slíbil, že si svou partnerku vezme, pokud bude zvolen. Se svou manželkou Gerhild má čtyři dospělé děti a odděleně žijí od roku 1991.


Rozvod a následnou svatbu ale Gauck absolutně nemůže do 18. března -  tedy do prezidentské volby – stihnout. Daniela Schadt už nicméně prohlásila, že v případě, že se stane první dámou, s povoláním přední novinářky v listu Nürnberger Zeitung  skončí.

Němci Gaucka chtějí


Názory na Gauckovy rodinné poměry se různí i mezi politiky. Ministr zahraničí Guido Westerwelle považuje debatu o Gauckových rodinných poměrech za nevhodnou. Více než dvě třetiny Němců přitom s jeho zvolením do funkce německého prezidenta souhlasí. Vyplývá to z výsledků bleskového průzkumu pro veřejnoprávní televizi ZDF. Evangelického teologa a bojovníka za občanská práva v bývalé NDR v čele země podle něj nechce jen 16 procent obyvatel.
Dvaasedmdesátiletého Gaucka považuje za dobrou volbu 69 procent Němců. Jsou mezi nimi sympatizanti všech parlamentních stran vyjma postkomunistické Levice, která někdejšího vůdce protikomunistických protestů v NDR a pozdějšího prvního šéfa úřadu pro dokumentaci činnosti východoněmecké tajné policie Stasi dlouhodobě kritizuje.


Gauck je společným kandidátem na prezidenta středopravé vládní koalice konzervativců (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) a dvou nejsilnějších opozičních stran, sociální demokracie (SPD) a Zelených. Jeho zvolení je považováno za jisté, neboť tyto strany disponují ve Spolkovém shromáždění, které prezidenta volí, drtivou většinou hlasů. Ačkoli volba samotná bude spíš jen formalitou, levice spolu s Pirátskou stranou plánují postavit Gauckovi protikandidáta.


Nynější středočeský hejtman David Rath (ČSSD) to dotáhl ještě dále. Žije střídavě s manželkou Evou, která je lékařkou, a se svou přítelkyní Renatou Horkou, manažerkou farmaceutické firmy Zentiva. S každou má syna. Většinou žije u své přítelkyně. Obě ženy žijí v Hostivici u Prahy.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …