Zoufalí Slováci. Vykřičte, co se děje. Cenzura a nefunkční demokracie

03.03.2012 13:49

Organizátoři protestů proti slovenské vládě se obrátili na české novináře s tím, aby zveřejňovali informace o tom, jak slovenští politici nechtějí informovat o skutečném stavu věcí.

Zoufalí Slováci. Vykřičte, co se děje. Cenzura a nefunkční demokracie
Foto: Feminity.sk
Popisek: Slovensko-kanadský novinář Tom Nicholson, autor knihy Gauneři o kauze Gorila, na jedné z demonstrací

„Vážená zahraniční média, obracíme se na vás jako běžní občané SR s prosbou o pomoc. To co se děje u nás ve Slovenské republice, nemá v demokratické společnosti obdoby, tolik špinavosti, co vyplavalo na povrch tento a minulý měsíc, nemá obdobu v nové historii SR. Není možné, aby tento systém, tak jak je nyní nastaven, vydržel dlouho. Zdravotnictví je u nás před kolapsem, finanční správa před kolapsem, školství je zčásti nefunkční, soudnictví zkorumpované, prokuratura částečně nefunkční. Výstavba bytů a silnic vázne, sociální věci také nefungují, jak by měly. V každé oblasti chybí státu peníze, stát je velmi zadlužený,“ píší organizátoři protestů na Slovensku, jež mají ParlamentníListy.cz k dispozici.



Vykřičte to celému světu

Vyzývají zahraniční novináře, aby se osobně přijeli na Slovensko podívat a „vykřičet celému světu“ co se na Slovensku děje, jaká je v zemi korupce a jak je slovenská demokracie nefunkční. „My Slováci máme šanci změnit svojí budoucnost k lepšímu,“ píší organizátoři protestů.

Protesty propukly poté, co novinář Tom Nicholson, odkryl korupční kauzu Gorila. Původem Kanaďan, který už dvacet let žije na Slovensku, je momentálně na volné noze a nemá stálý příjem. Hrozí mu přitom žaloba od finanční skupiny Penta, která měla podle dokumentů Gorila uplácet slovenské politiky. Neziskové organizace chtějí, aby celou kauzu dál sledoval.

Tom Nicholson se stal v uplynulých týdnech hrdinou slovenské ulice. Vystupoval na pouličních protestech a poskytl nesčetně rozhovorů o kauze Gorila. O případu chtěl také vydat knihu, to mu ale po námitkách finanční skupiny Penta zakázal soud.

Podle organizátorů slovenští politici nemají zájem, aby se o podrobnostech celé kauzy hovořilo a na Slovensku prý tak panuje cenzura. „O spise Garila věděly politické špičky již před 6 lety. Gorila se začala tajně vyšetřovat, ale vyšetřování stopla jak policie, tak prokuratura na příkaz samotného premiéra Mikuláše Dzurindy,“ píše se v prohlášení.

Organizátoři protestů se stěžují i na to, že jim bylo znemožněno účastnit se mimořádné schůze slovenského parlamentu o celém korupčním případu Gorila, které se uskutečnilo během čtvrtka.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …