„To je Bangladéš, to nemůže bejt Evropa!" Cizinci si vyděšeně rozesílají fotky Čechů na pražské Ruzyni. „Ať žije ČSA, to snad není možný," zoufají

10.07.2021 5:00 | Bleskově

Na konci roku 2020 se redakci ozval čtenář Jim. Brit, který dlouhé roky pobývá a podniká v Praze. Tehdy nás upozornil na snímky ze skiareálu Horní Mísečky, kde se tísnily stovky lidí. Koronavirus tehdy neřešil nikdo. Angličan Jim se v tom čase velmi podivoval nad přístupem našich orgánů i obyvatel. „To nemyslíte vážně, co jste to za národ?!“ ptal se. Nyní se nám ozval znovu. Po půl roce nabídl fotografie z Letiště Václava Havla, kde se na několika desítkách metrů čtverečních tulily stovky cestujících společnosti ČSA. Vzdor nákaze, rozestupům i dosavadním nařízením…

„To je Bangladéš, to nemůže bejt Evropa!" Cizinci si vyděšeně rozesílají fotky Čechů na pražské Ruzyni. „Ať žije ČSA, to snad není možný," zoufají
Foto: zdroj PL, upraveno
Popisek: Dav na pražském letišti, červenec 2021

„Tak vás zase zdravím do redakce a chtěl bych ukázat několik fotek, které jsem dostal od kamarádů. Ptali se mě, jestli to je někde v Bangladéši na trhu, nebo jestli to je fakt Praha. Tak jsem jim řekl, že to je fakt Praha, že tady se už na rozestupy a roušky moc nehraje. Po Praze jsem v restauraci na roušky nenarazil poslední týdny nikde, zatímco v Německu, Rakousku, Španělsku a Itálii je mají i taxikáři," doplnil.

Abychom měli lepší orientaci, spojil nás s jedním z cestujících, s autorem publikovaných snímků. Jde rovněž o Angličana, původem z Kentu.

Jeho zděšení trvá už skoro dva týdny. Podobný houf prý zažil naposledy na zápase Chelsea.

„Letěli jsme s rodinou s firmou ČSA na začátku měsíce července, přišli jsme dostatečně včas, ale už hotelový portýr nám říkal, že se máme obrnit, že jsou na pražském letišti velké fronty," svěřil se redakci. „Moc jsme ho nevnímali. Pak nám to ještě řekl taxikář, to už bylo zvláštní, mluvil o frontách na letišti. Když jsme tam přijeli, byli jsme fakt zaskočení a ty fotky jsme poslali mezi známé, máme skupinu, kde je asi stovka lidí," přiblížil.

Těmto fotografiím Britové nevěřili, že mohou pocházet z Evropy, natožpak z Prahy…

Z dalšího vyprávění vyplynulo, že zmíněná rodina letěla k moři. Pražské letiště prý bylo poloprázdné. Prázdné bylo parkoviště, trafiky. „Byli tam dva zaměstnanci ve vestičkách, kteří se snažili třídit lidi ve frontě, ale nebylo to moc platný. Během půl hodiny tam bylo asi tři sta lidí, nevím, kolik přesně, ale hrozně moc, všichni stáli nalepení na sebe. Navíc je tam takový ten had, kterým procházíte, takže všichni byli u sebe na pár centimetrů," uvádí dále.

Další, co jej překvapilo, bylo, že pražské letiště nemělo informační nálepky na zemi.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí
„Je to zvyk, že jsou takové kulaté nápisy, kde mají lidi stát, aby nebyli moc blízko sebe. V Praze jsem je neviděl. Ve frontě jsme stáli přes hodinu, nikdo nebyl nervózní, protože to šlo celkem rychle, ale dost lidí si sundávalo respirátory, protože to bylo nepříjemné. Nikdo jim nic neřekl, nikdo tam nikoho nekontroloval. Neviděl jsem ani policisty, jen dva lidi z ústředí letiště, navigovali nově příchozí, kam se mají postavit. Byl to vážně zmatek a dost mě vyděsil ten dav. Když jsem pak fotky poslal dál, nevěřili mi, že jde o Evropu, kde covid zabil desítky tisíc lidí. Na západě by tohle absolutně neprošlo. Poslal jsem to jako takové varování, do žádných novin jsem to nedával ani v Británii, ani u Vás, ale jestli chcete, klidně je vydejte, jde o zhruba týden staré fotografie a autorem jsem já," uzavřel.

Doplňme, že počty případů covidu v Česku v posledních týdnech opět stoupají. Přibývá také nakažených mutací delta. Světem se šíří i nová varianta koronaviru. Lambda, jak je označována, opět vyvolává obavy. Vyskytla se navíc už i v Česku.

Z oficiálního webu pražské letiště:

„Na letišti jsme přijali celou řadu ochranných opatření pro vaši bezpečnost. Odbavení na odletech i příletech probíhá za přísných hygienických podmínek, všichni cestující i návštěvníci jsou povinni ve všech prostorách letiště nosit respirátor třídy FFP2, dodržovat bezpečné rozestupy a věnovat se důkladně hygieně a dezinfekci rukou. Vaše bezpečnost byla, je a vždy bude na prvním místě.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…