ČSSD jde proti armádě. Ta chce prý zrušit vojenskou nemocnici

24.05.2012 14:28

Jako předvolební boj se nyní mohou jevit spekulace o privatizaci Vojenské nemocnice Olomouc. Sociální demokraté totiž přišli s tím, že armáda se chce tohoto významného zařízení zbavit a předat jej do soukromých rukou, čímž by mohlo dojít i k jejímu zrušení. Armáda však podle svých slov o ničem takovém neuvažuje.

ČSSD jde proti armádě. Ta chce prý zrušit vojenskou nemocnici
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Vojenská nemocnice Olomouc je naší nejstarší vojenskou nemocnicí. Založena byla už v roce 1748. Převážná část špitálu sídlí v budovách Klášterního Hradiska, které bylo v roce 1995 vyhlášeno Národní kulturní památkou. Co do kvality poskytované péče se řadí mezi nejlépe hodnocené nemocnice v republice. Léčí jak civilní obyvatele, tak vojáky. Zařízení vyniká mimo jiné v možnostech vyšetření srdce.

Přesto se hovořilo o jeho zrušení, a to už vloni v souvislosti s takzvanou Bílou knihou. Armáda, která tuto nemocnici provozuje, nakonec tehdy veřejnost ujistila, že zařízení rušit nebude s tím, že však na provoz dá v roce 2012 o polovinu méně finančních prostředků. Nemocnice je tak nucena šetřit, protože měla od armády získat příspěvek přesahující čtyřicet milionů korun namísto původních osmdesáti. K rušení některých oddělení či omezení zdravotní péče v důsledku úspor však podle informací redakce nedošlo. Novou diskusi o možném zrušení tohoto nemocničního zařízení nyní otevřela ČSSD na svém nedávném setkání s občany v Olomouci za účasti vedení strany.

Vomáčka: Nemocnice má zůstat veřejná

„Jsme snad jediný kraj, kde se ODS podařilo zprivatizovat všechny okresní nemocnice. Zatím fungují, i když některé s problémy. Podle mých informací se v této chvíli uvažuje i o „zrušení“ Vojenské nemocnice Olomouc s tím, že zůstane pouze brněnská vojenská nemocnice. Myslím si, že je to zásadní chyba. Tato nemocnice by měla zůstat ve veřejném sektoru pod armádou a pod veřejným dohledem. V okamžiku, kdy se zruší, začne se hledat, kdo by ji mohl spravovat, a já pevně věřím, že to nebude soukromý sektor,“ prohlásil k asi dvěma stovkám účastníků nedávné diskusní arény předseda sociálních demokratů v Olomouckém kraji a lékař Jaroslav Vomáčka. Ten redakci následně sdělil, že se jedná o informace takzvaně z druhé ruky, nicméně ověřené.

Armáda: O privatizaci neuvažujeme

ParlamentníListy.cz se poté obrátily na vedení nemocnice. To se však odmítlo k této věci vyjádřit s odvoláním na tiskového mluvčího Ministerstva obrany. Ten ale spekulace o privatizaci vojenského špitálu v Olomouci odmítl a redakci sdělil, že armáda nic takového neplánuje. „Mohu sdělit pouze to, že o privatizaci Vojenské nemocnice v Olomouci Ministerstvo obrany neuvažuje,“ uvedl mluvčí zřizovatele nemocničního zařízení Jiří Štábl.

Chalánková: Tyto spekulace jsou nezodpovědné

Poslankyně a lékařka Jitka Chalánková (TOP 09) považuje spekulace o možném rušení či privatizaci nemocnice za nezodpovědné. „Vojenská nemocnice v Olomouci má pro vojenské i civilní zdravotnictví v kraji i České republice nezastupitelnou úlohu. Pouhé spekulace o jejím rušení či privatizaci považuji za krajně nezodpovědné,“ řekla serveru ParlamentníListy.cz poslankyně zvolená za Olomoucký kraj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…