Další apel na poslance týkající se pojištění cizinců. Den D se blíží

12.07.2021 20:38

V úterý se bude v Poslanecké sněmovně projednávat novela zákona o pobytu cizinců na území ČR. A hned tři členové vlády varují, že by poslanci měli zvednout ruku pro verzi, která přišla ze Senátu. Návrh, který vznikl ve Sněmovně, by totiž zavedl údajný monopol v pojišťování cizinců pro PVZP, tedy státní Pojišťovnu VZP. To by se ovšem mohlo České republice pěkně prodražit kvůli soudním sporům jak s pojišťovnami, tak s Evropskou unií. Zájem ministrů Vojtěcha, Hamáčka a Schillerové už kvitoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Další apel na poslance týkající se pojištění cizinců. Den D se blíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny. Na programu byl například zákon o lobbování

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí
ParlamentníListy.cz v pondělí večer taktéž obdržely analytický materiál, jehož autorkou je zástupkyně České asociace pojišťoven Helena Zavázalová. Znění bylo určeno členům dolní komory.

„V rámci projednávání tohoto pozměňovacího návrhu ve sněmovně jsme oslovili fakultní nemocnice s prosbou, aby nám sdělili, jak velké dluhy u nich mají komerční pojišťovny v důsledku neuhrazené péče o cizince a jak vysoké dluhy naopak způsobili cizinci nepojištění," píše úvodem Zavázalová.

Dvě nemocnice podle jejich slov odpověděly, že za pojišťovnami neevidují žádné pohledávky po splatnosti. Tři další uvedly, že dlužné částky pojišťoven představují zhruba 1,2 procenta z celkové výše dluhů za péči o cizince.

Problémem tak podle České asociace pojišťoven nejsou pojišťovny.

„Problémem jsou nepojištění cizinci. Monopol by navíc vedl nepochybně ke zdražení pojištění, následně k menší ochotě cizinců se pojistit a celou situaci zhoršil. Naopak on-line registr pojištěných cizinců a povinné zveřejňování vzorových smluv na internetu přinesou větší transparentnost a dají ministerstvu vnitra a cizinecké policii do ruky nástroj, který umožní výrazně lépe kontrolovat plnění povinností cizinců se pojistit a omezí tak pohledávky nemocnic," doplňuje Helena Zavázalová.

Pokud jde o diskutované finanční dopady Senátem schváleného návrhu na zahrnutí dětí cizinců s dlouhodobým pobytem v ČR, resort zdravotnictví při projednávání novely v Senátu předložil analýzu, že zahrnutí nezletilých dětí do systému v.z.p. je při plnění zákonných povinností rodičů hradit zákonem určené pojistné finančně výhodné, nikoli ztrátové.

ParlamentníListy.cz se tématu věnují od jeho projednávání na půdě PSP a pozornost mu budou věnovat rovněž v úterý.

Součástí dopisu poslancům byla taky původní infografika České asociace pojišťoven

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…