Exministr Julínek: Reformy jsou pomalé. Já jsem se brzdit nenechal

29.02.2012 14:26

Není pravda, že alespoň ve fakultních nemocnicích vzrostly platy lékařům o 6,25 procenta, jak tvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger. Pro ParlamentníLIsty.cz to uvedl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Chyba se stala, když se podepsalo memorandum ukončující akci Děkujeme odcházíme, Heger neměl růst platů odborům slíbit, komentuje situaci exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Exministr Julínek: Reformy jsou pomalé. Já jsem se brzdit nenechal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví

Lékařský odborový klub dal do 24. dubna vládě termín na nápravu podle nich tristního stavu, plnění memoranda, které ukončilo akci Děkujeme odcházíme, a slibu desetiprocentního růstu mezd lékařů. „Ani  ve fakultních nemocnicích to není tak, jak  je ministerstvem zdravotnictví prezentováno. Pomiňme, že deklarovaný růst mezd 6,25 % není slibovaných deset procent, Ale ono není pravda ani oněch 6,25 procenta růstu,“ zlobí se Engel.

Je to guláš

„Například v pražském IKEMu chtějí lékařům platy navýšit až po půl roce, tam jim zatím nic nedali. Ve Všeobecné fakultní nemocnici to lékařům zatím dali jen za leden a únor, na další měsíce dohoda zatím není a ve Fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně? Tam lékařům nedali vůbec nic,“ popisuje současnost Engel.

„Prostě to je guláš, to nemá chybu. Pan ministr vydává tabulku, kde má vlevo nemocnice a všude ANO a vpravo má napsáno po dohodě s odbory. Takže pravda není ani jedno, ani druhé. Pan ministr tvrdí, že peníze do nemocnic jdou, nemocnice tvrdí, že ne,“ řekl redakci odborový předák. 

Namátkou prozkoumáme příjmy nemocnic

„My jdeme v pátek k ministrovi dohodnout se na složení komise, která udělá analýzu, jak to doopravdy je. Jde o to, aby deset patnáct nemocnic různého vlastnictví ekonomicky prověřili, jaká je tam situace ohledně příjmů,“ popisuje další postup Engel.

Tím by se podle něj mělo ukázat, jak se věci mají, kde a jak penězotoky váznou a podle toho pak bude možné přijmout opatření k řešení nevyhovujícího stavu.

Nemělo se jim nic slibovat

Pokud jde o růst platů lékařů, má exministr zdravotnictví Tomáš Julínek jasno. „Především, chyba se odehrála už tehdy, když se podepsalo memorandum, které lékařům mzdové nárůsty v takovém rozsahu přislíbilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Julínek.

„V té souvislosti se řešila úhradová vyhláška, která řeší navýšení peněz, podle mě v rozporu se zákonem. No a protože se blíží krajské volby, tak celá ta záležitost dostane politický rozměr,“ dodal exministr.

Lékaři slouží Kubkovi a Rathovi

„Tady se přeci nejedná o lékaře, ti se v tom vezou, protože v tom vidí nějakou možnost si zvýšit příjmy. Ale ve skutečnosti jen slouží zájmům pořád těch stejných lidí. Prezident Lékařské komory Milan Kubek, to přeci není zástupce lékařů, ani David Rath. To jsou lidé, kteří hrají nějakou politickou kartu a dělali to tak vždycky,“ míní Julínek.

Podle něj pak reforma zdravotnictví probíhá pomalu a je příliš roztříštěná. „No, on se řídí nějakým legislativním plánem, ale reformy by mohly být rychlejší a s větší kontinuitou na práci, která byla udělána už předtím. Stejně se využívá norem, které jsou tam napsány už ode mě, případně od ministryně Juráskové,“ konstatoval někdejší reformátor zdravotnictví.

Reforma je rozkouskovaná

„Problém je, že ta reforma probíhá po částech a ne komplexně. To kouskování se chtělo svého času i po mně, ale já vždycky říkal, že když reforma neproběhne komplexně, bude negativně vnímána, protože když nejsou všechny normy naráz propojeny tak, jak mají být, nejsou vidět efekty, která reforma má přinést,“ popsal Julínek úskalí prováděné reformy.

Za mediální bublinu pak označil Julínek současné bubnování lékařských odborů na poplach s tím, že ministrem připravovaná opatření sníží počty lékařů tak, že nebude možné zajistit kvalitní a dostupnou lékařskou péči. „Ministr žádnou pravomoc ke snižování lékařského stavu nemá,“ konstatoval exministr zdravotnictví.

Ministr stavy doktorů nesnižuje!

„To je taková mediální interpretace vyhlášky o personálně technickém vybavení nemocnic, která určuje, a to zdůrazňuji, minimální nepodkročitelné stavy, aby zařízení mohlo dostat registraci. Ale nic neříká o tom, kolik v tom zařízení, vyjma toho minima, má pracovat doktorů. To už je věc manažerského rozhodnutí,“ dodal Julínek.

„Tuhle vyhlášku rozhodně musím pochválit, protože až na nějaké výjimky odolala nesmyslnému lobbismu například pana Kubka. Ten lékařům na jednu stranu psal, jak bojuje za více peněz pro ně a na druhou stranu kladl podmínky, které by znamenaly víc doktorů, víc sester, tím větší náklady a tím méně peněz na cokoliv,“ uzavřel Julínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…