Gott předal přístroj pro novorozence. Do inkubátoru nahlížel jen nesměle

05.03.2012 17:38

Zástupci společnosti Rossmann, Nadace Naše dítě a Karel Gott se svojí ženou Ivanou předali v pondělí novorozeneckému oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze dvě zařízení na pomoc předčasně narozeným dětem a dětem resuscitovaným po porodu. Přístroj na měření mozkových funkcí novorozenců a speciální vyhřívané lůžko stály 1 035 215 korun.

Gott předal přístroj pro novorozence. Do inkubátoru nahlížel jen nesměle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott s chotí Ivanou slavnostně předal Thomayerově nemocnici nový přístroj pro novorozence

Gott ParlamentnímListům.cz přiznal, že by nerad posuzoval to, do jaké míry je v Česku podobných iniciativ jako Naše dítě dostatek či opačně. „Já se každopádně rozhoduji, pokud jsem vyzván k nějaké podpoře, podle svého citu a podle toho, s jakými lidmi u toho přijdu do styku. Zajímá mě pochopitelně i důvěryhodnost těch lidí. Paní Zuzana Baudyšová (ředitelka Naše Dítě - pozn. redakce) na mě od samého začátku působí tak, že to, co dělá, je čisté, seriozní, průhledné. A hlavně se to týká dětí, a to je pro mě velmi důležité – to upřednostňuji, pokud se mám rozhodovat k nějaké podpoře,“ uvedl zpěvák.

Na otázku, zda nevnímá nějaké signály blížící se krize, jež se mohou odrazit právě v různých charitativních akcích a snahách pomáhat, Gott vrtěl jen hlavou. „Proto jsme tady, abychom ukázali, že ty peníze vždycky někde jsou, aby mohly pomoci – i v době krize. Jen chápu i paní Baudyšovou, která se v této souvislosti ptá, proč nepřispívá na takovéto věci také ministerstvo zdravotnictví nebo zdravotní pojišťovny, když my jim na to dáváme své peníze z daní i pojištění. Je tedy logické, že se tato otázka musí položit…Ale je to samozřejmě i o hledání cest, jak řešit nějaký nedostatek. A proto mě těší, že jsem u toho, protože se to v tomto případě podařilo,“ uzavřel Gott.

I když je krize, lidé přispěli rekordní částkou

Peníze na zakoupení lékařských přístrojů byly získány v rámci třetího ročníku charitativní kampaně 5 milionů korun pro dětský úsměv, který se uskutečnil během jednoho loňského zářijového týdne ve všech prodejnách Rossmann po celé České republice. Konal se na pomoc handicapovaným dětem a novorozencům se zdravotními komplikacemi po porodu. A navzdory ekonomické recesi byl překvapivě rekordní. Během šesti dnů se totiž podařilo vybrat částku 10 072 011 korun.

Přístroj, jež umí vykouzlit úsměvy v rodinách

„Přístroj na měření mozkových funkcí a vyhřívané lůžko jsou prvními z celé řady dalších zařízení, které jsou prostřednictvím Nadace Naše dítě z výtěžku kampaně zakoupeny. Máme velkou radost, když vidíme, že charitativní kampaň pomáhá konkrétním dětem  v nemocnicích po celé republice a skutečně přináší úsměv nejen dětem, ale i jejich rodinám a blízkým, což je našim cílem,“ řekl při předávání přístrojů Vladimír Mikel, jednatel společnosti Rossmann, která za uplynulé tři roky předala ve prospěch ohrožených dětí již celkem 21 584 603 korun.

Zvýšení vybavenosti novorozeneckého oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze přivítali i samotní lékaři. „Přístroj k měření tzv. EEG, který jsme dnes převzali, nám bude pomáhat k detekci závažného poporodního postižení mozku novorozených dětí. Používá se například u dětí s kyslíkovou nedostatečností při porodu, kterých se jen u nás na oddělení narodí ročně kolem dvaceti. Díky novému přístroji můžeme lépe a ve velmi krátké době vyhodnotit mozkové funkce dítěte a rozhodnout o jeho následné léčbě, případně o celotělovém chlazení novorozence,“  uvedl primář novorozeneckého oddělení Thomayerovy nemocnice Jan Janota.

Místo jednoho přístroje jsou kvůli štědrosti lidí nakonec dva

Původně měla nemocnice v Krči převzít pouze přístroj na měření EEG, ale díky rekordnímu výtěžku charitativní kampaně mohlo být zakoupeno a lékařům předáno také speciální vyhřívané lůžko. “Toto vyhřívané lůžko je vyvinuto pro potřeby resuscitace novorozených dětí na JIP nebo porodních sálech a jeho celkové vybavení a příslušenství jsou na špičkové úrovni,“ dodává primář Janota. „Výsledek třetího ročníku kampaně potvrdil, že naši zákazníci se skutečně zajímají o osudy dětí s nelehkým startem do života,“ konstatoval i jednatel společnosti Rossmann František Wagner.

Gottová: Podporuji projekt už od roku 2010

„Charitativní kampaň 5 milionů pro dětský úsměv podporuji od roku 2010. Jsem nadšená, jakým způsobem kampaň funguje a kde všude pomáhá. Obzvlášť, když vidím tady v nemocnici, jaké přístroje se zakoupily, kde a jakým způsobem je lékaři budou po komplikovaných porodech novorozených miminek používat. Myšlenka pomoci novorozencům a handicapovaným dětem, je mi velmi blízká,“ prozradila Gottová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…