Hašek varuje Nečase: Lékaři jen neplácají, kolaps se blíží

07.12.2010 13:54

„Výpovědi lékařů a jejich odchody nejsou žádným „plácnutím do vody!“ varoval před odjezdem k jednání s ministrem zdravotnictví a členy vlády v Praze jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten se v Brně sešel s vedením lékařských odborů Jihomoravského kraje a také zástupců pojišťovny.

Hašek varuje Nečase: Lékaři jen neplácají, kolaps se blíží

„Podrobné údaje o možných počtech odchodů nechci zveřejňovat, neboť výzva „Děkujeme odcházíme" běží. Obrovské komplikace však dělá jihomoravskému zdravotnictví struktura lékařů, kteří chtějí dát výpověď. Ta má totiž vazbu i na střední zdravotnický personál a dotklo by se to mnohem širšího okruhu lidí. Opravdu nejede o plácnutí do vody, jak si ještě mysleli před několika dny ministr zdravotnictví, nebo premiér Nečas," uvedl po jednání Hašek.

Podle něj už musí se vší vážností i vedení kraje pomýšlet na krizový scénář v případě, že k hromadným odchodům skutečně po Novém roce dojde. „Vláda určuje pravidla, zajišťuje financování. V tomto jsou hejtmani i kraje malými pány. Proto chceme, aby byl ze strany vlády naznačen alespoň nějaký jízdní řád, v jakém se uskuteční další kroky. Pokud by došlo k razantnímu odchodu lékařů, musíme podle konkrétních dat zajistit, jak mají být krizové scénáře nastaveny. Každý týden se nechávám informovat o aktuálních počtech v lůžkových zařízeních JM kraje a již jsem uložil, aby začal být krizový scénář velmi podrobně vytvářen. Vyznávám heslo, že kdo je připraven, není překvapen. A já rozhodně nechci, aby byli překvapeni občané kraje jako konzumenti zdravotnické péče," uvedl Hašek.

Nečas prý přilévá olej do ohně

Podle dostupných informací informace z některých nemocnic, o výpovědích uvažuje nebo je již dokonce podepsalo i 90 procent lékařů z klíčových oddělení jako jsou ARO, interna nebo chirurgie. „Jestliže premiér Nečas věnuje zdravotnictví a setkání s ministrem Hegerem pět minut, neřeší koncepční věci, opět chce pouze škrtat a vzkazuje nám přes televizní obrazovku, že se mají zavírat regionální nemocnice, tím jen přilévá oleje do ohně. Toto není zodpovědné jednání předsedy vlády," uvedl Michal Hašek bezprostředně po skončení schůzky s odboráři v Brně.

Jak potvrdila předsedkyně LOK v Úrazové nemocnici Brno Doležalová, cílem akce odborářů je upozornit politiky i veřejnost na to, že situace ve zdravotnictví se stává neudržitelnou. Lékaři odcházejí za mnohem lepšími pracovními podmínkami, nikoli jen platy. „My, co zůstáváme, se dostáváme do velmi těžké situace, kdy přestáváme svoji práci stíhat. Proto jsme vyhlásili akci, jejímž cílem je přinutit vládu, aby začala problém řešit. Za půl roku jsme se nedočkali žádné pozitivní reakce vlády, dokonce ani jakéhokoli rozumného jednání. Přišli jsme dnes hejtmana informovat o situaci. Jsme rádi, že na rozdíl od jiných politiků se o situaci zajímá a doufáme, že nám pomůže tlačit na vládu, aby začala řešit problém, který se týká každého z nás," řekla Doležalová.

Člen předsednictva České lékařské komory Martin Sedláček vyjádřil zděšení nad přístupem vlády a ministra zdravotnictví k problému. „Ministr zatím, byť má konkrétní data a možnosti, neřeší vůbec nic. Situaci bagatelizuje, uvádí v omyl obyvatele této republiky a vytváří půdu k tomu, aby zdravotnictví v této republice zkolabovalo," řekl Sedláček.

Více:

Výpovědi už podepsaly stovky lékařů, tvrdí odbory 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…