Heger: Nevadí mi odejít z vlády kvůli Bátorovi. Mám své limity

22.08.2011 18:53

Podle slov ministra zdravotnictví Leoše Hegera jeho strana TOP 09 jen tak neustoupí ze záměru vrátit se do vládních jednání leda v případě, že by byl odvolán Ladislav Bátora. Podle něj jeho strana už příliš ustupovala, toto je poslední kapka.

Heger: Nevadí mi odejít z vlády kvůli Bátorovi. Mám své limity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Podle Leoše Hegera jsou výroky Ladislava Bátory, šéfa personalistiky na ministerstvu školství, proti lidským právům. „Je velké riziko, že se do vysoké politiky dostane extremismus," upozornil v rozhovoru pro Radiožurnál. Bátora naposledy urazil předsedy TOP 09 Karla Schwarzemberga.

Související: Bátora: Chudáček starej Karel Schwarzenberg

Ministr zdravotnictví Heger navíc připomněl, že už dříve zde byly „výroky o ovládnutí ekonomiky", které zazněly z úst Víta Bárty, předsedy Věcí veřejných. Bátory pracuje na úřadu, kde je ministrem Josef Dobeš, taktéž z VV.

Napsali jsme k tématu Ladislav Bátora

„Tohle byla poslední kapka," vysvětlil Heger. Podle něj TOP 09 příliš ustupovala, jen aby se zachovala koalice. Dál už to nešlo. Ministr by dokonce ani nebyl proti úplnému odchodu strany z vlády. „Já bych s tím neměl problém, každý politiky by měl mít své limity, přes které nepůjde," zastal se své partaje.

Kdo tedy půjde na úterní jednání vlády místo Hegera? „Na jednání půjde náměstek, pravděpodobně to bude hlavní hygienik," dodal s tím, že to, že na jednání chodí náměstci místo ministrů, není nestandardní.

Související: Ministr Heger: Elektronické aukce přinesou významné úspory

Ve zdravotnictví se nyní často mluví o lékové politice. Česko chce totiž zavést aukce na léky po vzoru Nizozemska, které je chce naopak v blízké době zrušit. Podle Hegera to však budoucnost má. „Hrozí riziko monopolizace trhu a musí se to hlídat," připustil. V Nizozemsku se totiž stávalo, že jeden lék došel, ale v lékárnách za něj nebyla žádná náhrada. „Nesmí zaniknout registrace ostatních výrobců," uvedl ministr, jak tomu bude chtít zamezit. Podle něj se na trhu budou moci najít i další značky než jedna konkrétní, která „vyhraje". Výjimečně se prý najde pacient, který danou značku nesnáší.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…