Hřib počítal vakcíny a spílal vládě... Nelžete, vzkázal mu premiér

09.03.2021 16:58

Zajímavá diskuse se v úterý odehrála hned mezi trojicí twitterových účtů. První patří pražskému primátorovi Hřibovi, druhý premiéru Babišovi, třetí resortu zdravotnictví Jana Blatného.

Hřib počítal vakcíny a spílal vládě... Nelžete, vzkázal mu premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12417 lidí
„Apeloval jsem dnes na premiéra, aby zajistil rychlé očkování nebo rozvoz dávek vakcíny Pfizer, které leží v pražských státních nemocnicích. Jde o 28 tisíc dávek, jen čtvrtina je určená pro Prahu. My nemáme na distribuci Pfizeru vliv, řídíme jen rozdělování Moderny a Astra Zenecy," posteskl si pirátský primátor v čele Prahy.

Odpověď následovala o čtvrt hodiny později.

„Hřib neříká pravdu, když tvrdí, že v pražských nemocnicích leží 28 tisíc vakcín ladem. Tyto vakcíny přivezl distributor do nemocnic dnes brzo ráno, což by Hřib mohl vědět od svého koordinátora očkování," reagovalo Blatného ministerstvo.

Zahanbit se nenechat ani premiér „Vakcíny dorazily do pražských nemocnic dnes ráno, takže logicky nebyly všechny rozvezené. Moc dobře víte, že část těchto vakcín Pfizer je rezerva pro celou ČR. Zároveň by se váš koordinátor mohl začít konečně bavit s pražskými nemocnicemi, které ignoruje," doplnil s tím, aby Hřib nelhal.

Ani tím vášnivá debata nad počty vakcín nekončí.

Primátor se jal bilancovat.

Počet vakcín v Praze prý dnes bude průběžně růst, protože probíhá závoz Pfizeru. V pondělí jich ale měly státní nemocnice ve skladech 15 tisíc, a to je den před plánovaným závozem podle Hřiba nepřijatelné.

Podle oficiálních údajů však v pondělí večer zbývalo v Praze 12.189 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Z nich bylo 8.679 určených na úterní očkování a zbývajících 3.510 slouží jako nouzová zásoba pro všechny kraje. V úterý rovněž přišla nová zásilka, kde je 39.780 vakcín od tohoto výrobce. Jen v pražských nemocnicích bylo Pfizerem naočkováno už 153.827 lidí.

Hlavní problém podle všeho je, že očkovací strategie Prahy od začátku nepočítala s fakultními nemocnicemi, které jsou přitom klíčové. Magistrát odstartoval komunikační kampaň v době, kdy neměl zajištěné vakcíny pro očkování, a navíc tímto krokem narušil celostátní očkovací strategii, která preferuje věk jako kritérium.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…