Hrůzná vizitka našeho národa. Bavorský trhovec se pokřižoval, když jsme se ho ptali na Čechy. „Přijela rodina, v ruce kalkulačka a od té chvíle bylo všechno…“

13.12.2020 4:44

Nedisciplinovanost, snaha obejít jakákoli oficiální nařízení, a hlavně nebýt načapán. Tak pro ParlamentníListy.cz shrnul své zkušenosti s Čechy trhovec, s nímž jsme měli možnost hovořit během jednodenní návštěvy bavorského města Weiden. Rozhovor s ním jsme původně vydávat nechtěli. Vzhledem k tomu, jak ale roste nenávist vůči vládním opatřením, jsme se rozhodli pro změnu. Chtěli jsme ukázat, jakým způsobem na některé nakupující Čechy koukají naši jihozápadní sousedé.

Hrůzná vizitka našeho národa. Bavorský trhovec se pokřižoval, když jsme se ho ptali na Čechy. „Přijela rodina, v ruce kalkulačka a od té chvíle bylo všechno…“
Foto: archiv BR
Popisek: Prázdné ulice ve Weidenu. Vánoční nákupy.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
Muž, s nímž jsme mluvili, provozuje stánek s občerstvením. V den, kdy jsme Weiden navštívili, bylo přilehlé náměstí pusté a téměř bez lidí. Ti, kteří se na místě zdržovali, však s vojenskou disciplínou dodržovali vše, co se od nich očekává. Při koupi svařáku nám dokonce bylo řečeno, že si ho máme vypít v postranní uličce. Na náměstí se totiž mezi sedmou ranní a večerní nesmí sundávat roušky z obličeje. Byli jsme zjevně jediní, koho napadlo pít přímo tam.

Opodál stojící muž se viditelně nudil. Česko-německo-anglicky jsme s ním asi dvacet minut hovořili. Zajímal nás nejen strach z budoucnosti, ale především jeho pohled na naši republiku. Z prvních vět bylo zřejmé, že vizitku tvoří zejména sportovci. Pavel Nedvěd, Petr Čech a rovněž mladý forward Bayeru Leverkusen Patrik Schick. „Vím ještě, že Česko navštívil Usain Bolt," vyhrknul po chvilce přemýšlení. Z měst znal Prahu a pár příhraničních oblastí. Žádná konkrétní města jmenovat nechtěl. S Čechy jsou prý celkem často problémy. Proč?

„Protože těm lidem, kteří k nám přijeli, je vlastně jedno, že se musí něco dodržovat. Neřeší vůbec nic. Bojí se jen ve chvíli, kdy vidí policisty. Nebojí se ale policistů, jako spíše vysokých pokut. Zažil jsem rodinu, která okamžitě vypustila děti na náměstí, běhali z obchodu do obchodu, brali si cukrovou vatu a perník přímo z krámků, které to měly vystavené, rodičům to bylo jedno. Ani jednou je neokřikli. Nikdo jiný tohle neudělal," shrnul s tím, že českou rodinu okamžitě poznáte. Prý jde o lidi, kteří nemají ve zvyku se podřizovat, věčně by smlouvali a často drží v ruce mobil nebo kalkulačku, aby srovnali ceny. „Dělají to jen Češi a Poláci, je to asi národní zvyk," podotýká.

Když se redaktoři PL rozhlíželi po náměstí, museli mu dát ta pravdu.

Lidé na ulicích, na tržišti i v obchodech byli hodně obezřetní vůči druhým, za celou dobu jsme nepotkali nikoho bez roušky ani s rouškou staženou pod nos, jak je často vidět u nás. Rozestupy se v obchodech dodržují úplně automaticky. Nakupující jsou ohleduplní. Co nás překvapilo, bylo automatické počítadlo u dveří, kolik osob smí ještě dovnitř. Dodejme, že jsme během odpoledne nepotkali jediného Čecha.

„V Německu se ty věci dodržují běžně. Vysvětlí se, proč je potřeba zůstávat doma, tak lidi doma jsou. I těch pár, jako vy dneska, kteří si nakoupí, jsou pro mě důležití. Platíme nájem, rozpočítáváme energie, je to úplně normální. Čekali jsme výpadek, ale takový zrovna ne," doplňuje.

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí
Do Weidenu jsme jeli v úterý. O den dříve, v pondělí 7. prosince, ovšem i bavorská vláda konstatovala, že zpřísní protikoronavirová opatření a od středy nebude možné jezdit ani tam. Cestu na úterý, tedy poslední den, kdy to ještě bylo možné, jsme měli naplánovanou přes týden. Aktuální počet nakupujících v těchto dnech tak bude prakticky na nule.

Poslední, co jsme se chtěli dozvědět, bylo srovnání Němců a Čechů při pití alkoholu. To je téma, které v Česku žije a rezonuje zejména poté, co byla zkrácena otevírací doba hospod a restaurací. „To je jednoduché. Jenom Čechy a Poláky jsem viděl s plechovkami piva v ruce bloumat po Weidenu. Dokonce, aby asi ušetřili, někteří lidé nosí placatky na zahřátí. U Němců to není zvykem. Ti sedí na zahrádce, dají si víno, grog a odejdou. Čeští zákazníci jsou jako po revoluci, kdy se uvolnily hranice a konaly se doslova vpády turistů. Nedělá vám to dobrou vizitku nikde," uzavřel.

S hořkým pozdravem a vystydlým svařákem v ruce jsme se rozloučili a odešli do nedalekého Kauflandu…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…