Na Praze 9 chystají testování žáků ze slin. Pirát Hřib mezitím čeká, až se dohodne ten, ten, ten a ten

12.02.2021 20:12

Neinvazivní antigenní testy ze slin na rozdíl od RT-PCR testů ukážou výsledek do zhruba půl hodiny a nejsou náročné na manipulaci se vzorky. V praxi to vypadá tak, že dítě si test podle jednoduchého návodu udělá při ranní hygieně a před odchodem do školy zná výsledek. Informaci ParlamentnímListům.cz sdělila mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Na Praze 9 chystají testování žáků ze slin. Pirát Hřib mezitím čeká, až se dohodne ten, ten, ten a ten
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda pražské ODS Tomáš Portlík

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí
„Testování je nezbytné pro bezpečné obnovení výuky ve školách. Naše městská část hledala praktickou cestu, která by byla pro děti, rodiče i učitele nejméně stresující, a přitom nám přinesla očekávaný efekt. Tento systém je podle doporučení odborníků nejlepší. Neváhali jsme a využili nabídky společnosti GHC Genetics, se kterou již delší dobu společně úspěšně provozujeme odběrové místo u Polikliniky Prosek,“ dodal místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík, předseda metropolitní ODS.

V současné době vysočanská radnice nakoupila tři tisíce antigenních testů, které stačí pro první testování po znovuotevření základních škol. Měsíčně přijde jejich pořízení pro pět základních škol zřizovaných devátou městskou částí na 800 000 korun. Pokud by tento stav trval celý školní rok, musí devátá městská část najít finance na neplánovaný výdaj osm milionů korun.

O systémové finanční podpoře chce proto jednat i s vládou. Zároveň je připravena nabídnout zavedení tohoto propracovaného systému testování dalším městským částem a základním školám.

Zatímco Praha 9 informovala o postupu kolem škol už v pátek dopoledne, primátor Hřib si dal na čas.

Tisková zpráva o zmatcích, které provází ukončení nouzového stavu, dorazila až v pátek odpoledne.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí
Poté, co krizový štáb hlavního města doporučil Hřibovi vyhlásit stav nebezpečí, jeho reakce byla spíše k pousmání.

„K tomuto kroku bych přistoupil po dohodě s hejtmankou Středočeského kraje a vyhodnocení všech závěrů z dnešních jednání Asociace krajů, hejtmanů, premiéra a ministra zdravotnictví a projednání s koaličními partnery. Z mého pohledu dává smysl postup koordinovat právě především se Středočeským krajem, protože v mnoha ohledech fungujeme jako jeden celek,” uvedl.

Radní Šimral pak doplnil nicneříkající prohlášení Hřiba slovy, že „pracujeme na tom, abychom co nejdříve na pražských středních školách zahájili pilotní testování žáků instantními AG testy, které si žáci mohou vyhodnotit sami."

Ani Hřib, ale ani jeho pirátský kolega Šimral žádné konkrétní datumy neposkytli.

Snad jediným „významnějším“ faktem byla skutečnost, že i po ukončení nouzového stavu zůstávají v platnosti mimořádná opatření v budovách magistrátu, a to jak uvnitř úřadu, tak vůči veřejnosti.

Až pozdě odpoledne, navíc přes Twitter, který drtivá většina Pražanů nepoužívá, Hřib napsal, že jsou spolu s hejtmankou Středočeského kraje Peckovou připraveni na případné zavedení stavu nebezpečí. „Naše krizové štáby dnes jednají," uklidnil obyvatele metropole a rodiče žáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…