Nadstandard podle lékařů: Víkendové operace, lepší umělé klouby

06.09.2011 8:54

V debatě o chystaném rozdělení zdravotnické péče na standard a nadstandard se ozývají stále silněji hlasy samotných lékařů. Do skupiny nadstandardních výkonů navrhují zařazovat například operace o víkendu, kvalitnější umělé klouby, nebo určování krevní skupiny.

Nadstandard podle lékařů: Víkendové operace, lepší umělé klouby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Zástupci odborných medicínských společností mají do půlky září ministru Leoši Hegerovi odevzdat seznam toho, za co by se podle nich mělo platit a za co ne. "Následně návrhy ještě posoudí široké kolegium lidí z ministerstva, pacientských organizací a z pojišťoven. Pak teprve by se mohly dostat do vyhlášky," řekl MF Dnes mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

SLEDUJEME TÉMA NADSTANDARD V PRAXI

Sami lékaři by mezi nadstandard zařadili například určení krevní skupiny, jelikož si to lidé nechávají většinou zjišťovat ze zvědavosti, nebo víkendové operace pro pracovně vytížené. Platit by se podle nich mělo také za kvalitnější umělé klouby.

Přednosta kliniky v Motole Tomáš Trč je navíc přesvědčen, že konkurenční tlak po zavedení nadstandardů donutí výrobce, aby umělé klouby zlevnili. "Myslím, že by se nejvyšší doplatky vešly do deseti tisíc korun," podotkl. Naopak neuvaloval by platby na dětskou medicínu.

Podle předsedy České chirurgické společnosti Miroslava Rysky by měly být zpoplatněny také laparoskopické operace, po nichž nezůstává téměř žádná jizva. Gynekologové pak navrhují, aby bylo nadstandardem například třetí a jakékoli další vyšetření ultrazvukem v době těhotenství. V kožním lékařství by se mohlo platit za odstraňování mateřských znamének, pokud ho nenařídil lékař. A platili by zřejmě i muži, kteří chtějí zastavit vypadávání vlasů, pokud ho nezpůsobila nějaká nemoc.

Čtěte:

Nadstandard je úplná pitomost, zlobí se exministr Julínek

Nadstandard chtějí jen vzdělanější lidé. Ostatní mají strach

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…