Nemocnicím už docházejí peníze. Asi brzy zavřou, varoval předák lékařů

11.09.2013 20:45

Prezident České lékařské komory Milan Kubek v ČT ocenil, že stát odložil povinnost vydávat neschopenky v elektronické podobě. Podle Kubka by plánovaný systém měl být dobrovolný. Varoval také, že nemocnicím dojdou v polovině listopadu peníze.

Nemocnicím už docházejí peníze. Asi brzy zavřou, varoval předák lékařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Připomněl, že doposud začalo vydávat elektronické neschopenky jen 178 lékařů. „My nejsme proti samotnému principu, ale chceme, aby systém byl dobrovolný. Ministr Drábek to prosadil bez dohody s lékaři. My nemůžeme přehlížet, že 20 procent lékařů je starších 60 let. Musíme jim vytvořit podmínky, aby mohli kvalifikovaně pokračovat ve své práci. Ale když je někomu sedmdesát a s počítačem nikdy nedělal, tak ho to naučíte dost těžko,“ vysvětloval.

Heger se jen držel koryta

Nedostatek mladých lékařů je podle Kubka vážný problém. „My ty starší lékaře nemáme kým nahradit. A může za to do značné míry pan Heger. Ten se choval jako loajální náměstek ministra Kalouska a jenom se snažil zůstat na svém místě co nejdéle. A tento názor je mezi lékaři čím dál populárnější.“

Dalším problémem českého zdravotnictví je nedostatek lůžek následné péče a permanentní podfinancování celého systému. „Pokud některé nemocnice nemají už ani na mzdy, tak se odkládají plánované zákroky a dopadá to na pacienty. Pokud nemocnice nechtějí páchat ekonomickou sebevraždu, odkládají operace a doufají, že dojde ke změnám ve financování.“ A dodal: „Peníze dojdou v polovině listopadu a záleží na nemocnicích, jak se k tomu postaví. Asi zavřou, protože žádný zodpovědný hospodář nemůže poskytovat služby, když za ně nedostane zaplaceno.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…