Pochcípáme na ulicích, znělo Zlínem. Nevraživost vůči Hegerovi sílí

14.11.2011 15:47

REPORTÁŽ Probudit vládu ke splnění slibů chtěli odboráři v pondělí v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. A když se má někdo probrat, pak je potřeba budík. Rozdali jich mezi účastníky happeningu desítky. „Nastavíme si budíky na 12:05 a přesně pět minut po dvanácté začneme všichni zvonit," rozdával úkoly před zahájením akce František Dufka, místopředseda Krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče pro Zlínský kraj. „Věřím, že tohle setkání bude mít význam. Lidi si uvědomí, že situace je kritická a musí se řešit," dodal pro ParlamentníListy.cz. „Nemůžu to nastavit přesně, kolik je hodin?" bojovali nejdřív účastníci happeningu s plastovými budíky. A tak někteří zvonili ještě dřív, než přišel jejich správný čas.

Pochcípáme na ulicích, znělo Zlínem. Nevraživost vůči Hegerovi sílí
Foto: Dalibor Musil
Popisek: Odborář Martin Engel zahajuje protestní kampaň lékařů

I když na happeningu vládla dobrá nálada, požadavky odborářů jsou nesmlouvavé. Trvají na naplnění Memoranda a příslibu ministra zdravotnictví Leoše Hegera zvýšit platy a mzdy od 1. ledna 2012 o deset procent.

Dodržet příslib se mu totiž moc nechce a to se odborářům vůbec nelíbí. Proto celorepublikově odstartovali kampaň Zůstáváme, splňte sliby!

  • SLEDOVALI jsme téma: EXODUS lékařů

  • „Je velmi smutné, že ministr zdravotnictví hazarduje s personálem v nemocnicích. Odborový svaz je nositelem několika mezinárodních projektů. Je projevem schizofrenie, že rakouské nebo německé nemocnice jsou plné zdravotnického personálu. Vláda je strašně hloupá, že nechá ty nejlepší odborníky hned odejít do zahraničí," promlouval do megafonu Ladislav Kucharský, místopředseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky.

    Nešlo o demonstraci, počet účastníků akce byl minimální 

    „Pro zaměstnance zlínských nemocnic je nejvyšší hodnotou člověk. Všichni máme společný cíl: spokojený a kvalitně ošetřený pacient," píší ve svém prohlášení účastníci happeningu ve Zlíně, dokument chtějí doručit vládě.

    Související: Zlé vyhlídky vlády: Když neumře, budou ji týrat odbory

    „Nejde o demonstraci, sešli jsme se tu jen v malém počtu, abychom neohrozili chod nemocnice. Stojíme tu jen jako zástupci zaměstnanců. V žádném případě nechceme pacientům ještě víc ztěžovat jejich situaci. Naše akce je jen symbolická a nezasahuje do péče," ubezpečila Dagmar Žitníková, předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky. „Samozřejmě bychom mohli udělat masovou akci, ale museli bychom zastavit lékařskou péči a to jsme nechtěli," dodala jednoznačně.  

    Doktoři protestovali místo oběda, někteří o akci ani nevěděli

    Happeningu ve Zlíně se účastnilo asi čtyřicet zdravotníků. Někteří litovali, že neměli čas přijít. „Dozvěděla jsem se to před hodinou v rozhlase, že se něco takového koná. Kdybych měla čas, tak bych akci podpořila. S výši platu spokojená nejsem, mám dvanáct tisíc korun měsíčně čistého," říká třicetiletá Katka, sestřička na zlínské rehabilitaci. Pracuje tu pět let, o odchodu kvůli nízkému platu zatím neuvažovala. „Mám tu dobrou šéfovou a primáře, navíc mě tahle práce baví. To je důvod, proč jsem stále tady. Asi bych v soukromé praxi dostala o nějakou tisícovku navíc, ale rozhodně ne o moc," dodala. 

    Čtěte také:

    Baťa by se obracel v hrobě, ryba smrdí od hlavy

    Skupina protestujících odborářů vyvolávala mezi lidmi smíšené pocity. „Jistě, mělo by se jim přidat a nejen jim. Kdyby se nerozkrádaly miliardy ve státě, tak by bylo i na zaplacení doktorů, za chvíli budeme chcípat na ulicích," rozčiloval se devětašedesátiletý Pavel Staněk. Někteří kolemjdoucí lékařům ale pěsti nedrží.

    „Ještě se sejdou u Baťova památníku. Baťa se musí obracet v hrobě," reagovala naštvaně Zdenka ze Zlína, které celý protest připadal směšný.

    30 Kč místo pozdravu

    „Já dělám u soukromníků, platím daně, zdravotní, sociální. Doktor, ještě než promluví, chce po mně třicet korun," dodala. Stejný názor uvedla pro ParlamentniListy.cz dvaapadesátiletá Eva ze Zlína, sama pracuje v dělnické profesi ve strojírenství.

    „Doktoři chtějí žít na úrovni vlastně na náš úkor. Obyčejní lidé žijí čím dál tím hůř a to je všem jedno. Samozřejmě, že vina doktorů to není, ryba smrdí od hlavy. Vláda je taková, že nás svými nesmyslnými rozhodnutími stahuje dolů úplně všechny," uzavřela.

    Čtěte také:

    Foto: Dalibor Musil

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Daniela Čunková

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

    13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

    Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…