Protonovou terapii by v Česku ročně mohlo podstoupit až 2500 pacientů. Ale zatím to je utopie

12.10.2013 8:40

Proton - ano, či ne? Toť otázka, pro mnohé doslova životní. Prakticky pro všechny onkologicky nemocné pacienty určené pro ozařování je přitom protonová terapie přínosná. Jenže administrativa, někdy neznalost či snad nedostatek dobré vůle šanci na tuto léčbu kladou překážky...

Protonovou terapii by v Česku ročně mohlo podstoupit až 2500 pacientů. Ale zatím to je utopie
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

I proto přinášejí ParlamentníListy.cz  pohled nezávislých odborníků a výsledky některých analýz, které hovoří  o výhodách protonové léčby i o tom, jak je tato léčba aplikovaná v zahraničí.

Radiační onkologové zajímající se o nejnovější trendy vědí, že prakticky pro všechny pacienty určené pro ozařování je protonová terapie přínosná. Vzhledem k omezeným kapacitám protonových center však musí volit, pro koho je opravdu mimořádně vhodná. O dětských pacientech nepochybuje nikdo na světě (i když realita v českých poměrech je prý podle pražského Protonového centra zatím bohužel jiná). U řady diagnóz je však třeba pečlivě vážit a bohužel je nutné kromě kapacity zohlednit i ekonomická kritéria.

Porovnání se Švédskem

Proto Institute of Health Economics and Technology Assesment (iHETA) porovnal model vypracovaný nedávno švédskými experty pro zemi s podobnou velikostí jako Česká republika se závěry, ke kterým dospěli přední tuzemští odborníci. Podobně korespondují počty pacientů v porovnání s velikostí populace i v dalších evropských zemích, Dánsku a Nizozemsku.

Analýza vychází z aktuální incidence jednotlivých typů zhoubných nádorů a vhodnosti indikace protonové léčby podle existující klinické evidence. Podobnou metodiku zvolila skupina švédských onkologů již v roce 2005 (Univerzity ve Stockholmu, Uppsale, Lundu, Malmo, Gotheburgu, Orebro a Umee). Tato expertní skupina provedla literární rešerši a vytipovala indikace vhodné k protonové léčbě. V těchto indikacích potom skupina analyzovala incidenci zhoubných nádorů, tedy počet nových případů ročně. Dále vzali v úvahu, opět podle diagnóz, počet pacientů, kteří jsou léčeni radioterapií. Z tohoto základu potom dle jednotlivých diagnóz provedli kvalifikovaný odhad pacientů vhodných k protonové léčbě a rozhodli o výstavbě vlastního protonového centra o kapacitě srovnatelné s českým (2500 pacientů ročně). Centrum ve švédské Uppsale přijme první pacienty v roce 2015.

Protože populace České republiky a Švédska jsou si velice blízké svou velikostí (ČR 10,5 mil. obyvatel, Švédsko 9,5 mil. obyvatel), je možné aplikovat tento odhad na populaci ČR.

Jaké byly výsledky?

Původní švédská práce došla k odhadu počtu vhodných pacientů na protonovou léčbu v rozmezí 2 200 až 2 500 pacientů ročně (Glimelius 2005). S tím koresponduje vyjádření české odborné společnosti SROBF ČLS JEP z roku 2003, které doporučuje protonovou léčbu pro 10 procent pacientů indikovaných k ozařování.

Protože základním argumentem proti takovému srovnání mohou být ekonomické možnosti českého zdravotnictví ve srovnání se švédským, rozdělili jsme indikace do třech kategorií:

  • Kategorie I: protonová terapie by mohla být metodou volby, současná radioterapie neposkytuje dostatečnou dávkovou distribuci nebo může mít závažné nežádoucí účinky = 295 pacientů/rok
  • Kategorie II: výhody protonové léčby převažují, jedná se těžce přístupné lokalizace s rizikem poškození okolních tkání = 410 pacientů/rok
  • Kategorie III: diagnózy s vysokou roční incidencí, kde protonová terapie zlepšuje kurabilní efekt radioterapie= 1 235 pacientů/rok.

Odhad potvrzuje i Dánsko a Nizozemsko

Nizozemí má jeden z nejlepších systémů organizace radioterapeutické péče na světě. Před zahájením projektu nizozemského protonového centra proběhla analýza potřeby protonové léčby (http://www.gezondheidsraad.nl/en/publications/healthcare/proton-radiotherapy) s odhadem potřeby této terapie pro 17,7 procent nemocných indikovaných k ozařování. Schváleno bylo z tohoto počtu pro následujících 5 let 21,5 procent nemocných, což činí pro Nizozemí 1540 nemocných za rok, s předpokladem nárůstu v dalším období na zmiňovaných 17 procent.  K velmi podobným číslům došli rovněž v Dánsku, jehož systém organizace radiační onkologie je rovněž na velmi vysoké úrovni.

Celá originální zpráva ZDE (http://www.sst.k/~/media/Planlaegning%20og%20kvalitet/Kraeftbehandling/national_center_particle_therapy_FINAL.ashx).

Konečně, tuzemskou autoritou je Společnost radiační onkologie biologie a fyziky (SROBF ČLS JEP). Tato společnost publikovala dosud dva odhady potřebnosti: 10 procent v roce 2003 a 15 procent v roce 2011, což je zcela ve shodě s publikovanými daty. 10 procent z nemocných indikovaných k ozáření znamená v českých poměrech 2000 až 3000 nemocných za rok, tedy výrazně více, než je kapacita pražského centra. 

"Základním omezením aplikace této analýzy pro Českou republiku je fakt, že nemáme k dispozici statistiky o počtech pacientů, kteří jsou léčeni radioterapií v jednotlivých diagnózách zhoubných nádorů. Pokud by tato data byla dostupná - a zdravotní pojišťovny je musí mít k dispozici - bylo by možné provést přesnější odhad pacientů vhodných k protonové léčbě podle švédského vzoru," uvedl pro ParlamentníListy.cz k dané problematice Vladimír Šulc, marketingový ředitel pražského Protonového centra. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…