Rok po exodu zdravotníci zatínají pěst: Kde máme ty platy. Zítra bude dusno

20.02.2012 14:47

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče burcuje na poplach a tvrdí, že lékaři a další zaměstnanci nemocnic nedostali na platech přidáno podle plánu. Přitom desetiprocentní navýšení platů jim ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil před rokem. Proto má zítra dopoledne Heger neplnění vládních slibů vysvětlovat nejen odborářům, ale i zástupcům nemocnic. Na stole bude také otázka, proč se stále neřeší ani restrukturalizace nemocnic.

Rok po exodu zdravotníci zatínají pěst: Kde máme ty platy. Zítra bude dusno
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

V rámci akce Děkujeme, odcházíme podala před více než rokem výpověď skoro pětina z 20 tisíc nemocničních doktorů. Dohoda, která krizi ve zdravotnictví zažehnala, počítala mimo jiné se zvýšením platů. Od loňského března dostali lékaři přidáno o pět tisíc až osm tisíc korun podle praxe.

Jenže takzvané memorandum lékařům zároveň slibovalo, že by se měl jejich plat v letošním roce zvednout o deset procent. Přilepšit si měli i ostatní zdravotníci. Memorandum bylo také podmíněno zvyšující se efektivitou zdravotnického systému. Jenže ani jedno a ani druhé se podle Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče nestalo.

„Náš svaz si nechal vypracovat dotazníkové šetření, jak to vypadá v nemocnicích s platy. Dopadlo to ale tak, že sliby ministra Hegera nejsou plněny v pražských nemocnicích a dokonce ani ve fakultních nemocnicích,“ řekla ParlamentnímListům.cz v této souvislosti předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

Zdroje Heger nezabezpečil

„My se proto zítra znovu sejdeme s panem ministrem a budeme opakovat, co jsme opakovali již několikrát, a to, že když se jedná o zvýšení platů, tak je také nutné na to zvýšení platů zabezpečit zdroje,“ zmínila dále Žitníková a zdůraznila, že zabezpečit zdroje měl právě Heger a to zřejmě neudělal.

„Dostali jsme také propočty od zaměstnavatelů, kteří jednoznačně potvrzují, že žádné vnitřní rezervy v těch nemocnicích nejsou a že ze stávajícího zdravotního pojištění není možné zvýšení platů zrealizovat,“ uvedla dále odborářka a vypočítala, kdo všechno na zítřejší setkání přijde. Kromě Hegera to totiž budou i zástupci zřizovatelů, tedy zástupci Asociace krajů ČR a zástupci zaměstnavatelů, což jsou lidé z Asociace českých a moravských nemocnic.  

Podle Žitníkové je ale těžké se v té nepřehledné situaci vyznat. „Naši odboráři tvrdí, že ani v krajských nemocnicích žádné peníze nepřidali. Kraje to ale vysvětlují tím, že prostředky nemají a ani nemají možnost zvýšit finanční dotace do zařízení. Zaměstnavatelé pak tvrdí, že finanční prostředky na navýšení platů nedostali ze zdravotního pojištění," vysvětlila.

Teď je tak podle ní míček na ministrově straně hřiště. „Předjímat, jak to jednání dopadne, ale nyní nelze. Máme tam pozváno 120 zástupců z nemocnic celé republiky a oni rozhodnou, jak se v té věci bude dál postupovat,“ dodala Žitníková.

Odborový svaz plánuje po úterním setkání také tiskovou konferenci. Ta se bude konat ve 14.00 hodin v Domě odborových svazů.

ČLK: Heger neplní memorandum

Na neřešnou situaci kolem platů upozornila již loni na podzim i Česká lékařská komora (ČLK). Ta se v září opřela do ministra Hegera kvůli tomu, že sice jednorázově navýšil platy lékařů, od té doby prý ale neplní závazky stanovené v memorandu.

„Desetiprocentní zvýšení platů od ledna příštího roku a zvýšení platů pro ostatní zdravotníky je ohroženo, protože pan ministr nevytvořil vůbec žádné podmínky pro to, aby nemocnice měly dostatek peněz na zvýšení platů,“ podotkl tehdy prezident ČLK Milan Kubek.

Ministr se proti výtkám ohradil. „Jsme velmi torpédováni lékařskou komorou. Pan prezident Kubek říká v médiích, že naše protikorupční opatření jsou taková, že by se jim smálo malé dítě. Ale my jsme do korupce zasáhli opravdu razantně. Naše zdravotnická zařízení dostala celou řadu pokynů, jak se mají chovat a výběrová řízení se podstatně zlepšila a zprůhlednila,“ reagoval Heger.

Navíc podle něj ČLK nebyla schopna tři roky podepsat personální vyhlášku. „Ta by měla vést k tomu, aby lékaři nemuseli tolik sloužit. Naopak to používá proti nám. Když máme připravenou vyhlášku, aby normy byly jako na Západě, že v noci nejsou v práci nejkvalifikovanější lékaři, tak to komora absolutně odmítá, přestože všechny odborné společnosti s tím souhlasí,“ doplnil Heger.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…