Senát podpořil zrychlení řízení o invalidních důchodech

13.10.2011 20:11

Senát ve čtvrtek večer podpořil novelu skupiny svých členů, která má za úkol zrychlit řízení České správy sociálního zabezpečení o námitkách proti snížení nebo zrušení invalidního důchodu. Podle návrhu by námitka měla odkladný účinek. Lidé by tak dostávali až do rozhodnutí o ní původní výši penze.

Senát podpořil zrychlení řízení o invalidních důchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Předlohu několika senátorů v čele s Miluší Horskou (KDU-ČSL) nyní posoudí výbor pro zdravotnictví a sociální politiku a ústavně-právní výbor. Předkladatelé upozorňují na to, že nyní, když nemá námitka odkladný účinek, se lidé mohou dostat do svízelné finanční situace. Řízení o námitce podle autorů trvá i déle než půl roku.

"Občan se tak ocitá po velmi dlouhou dobu ve stavu hmotné nouze a je nucen obracet se s žádostí o finanční podporu na orgány obce, čímž se náklady spojené s řízením o námitce výrazným způsobem navyšují," stojí v důvodové zprávě.

Lidem hrozí i zrušení nájemní smlouvy nebo jiné citelné následky, protože se mohou ocitnout zcela bez prostředků, dodali předkladatelé.

Roční výdaje správy sociálního zabezpečení by podle odhadů v důvodové zprávě vzrostly asi o 250 milionů korun. Správa prý tedy bude motivována rozhodovat o námitkách co nejrychleji. Autoři ale upozorňují na to, že se naopak sníží výplata dávek hmotné nouze a státní sociální podpory po dobu námitkového řízení.

Senátoři dnes také schválili uspořádání veřejného slyšení s názvem "Transformace sociálních služeb: naplnění práv osob s postižením". Uskuteční se ve druhé polovině listopadu.
První říjnová schůze Senátu, jejíž hlavní náplní bylo jednání o zákonech sociální, zdravotní a důchodové reformy, dnes skončila.


 

Senátoři dnes:

Čtětě také:

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…