Slavný sportovec, teď lékař: Mám pět dětí, dřu na přesčasech

21.11.2011 8:12

Někdejší olympijský vítěz a špičkový anesteziolog Lukáš Pollert otevřeně přiznává, že pokud chce on nebo jiný lékař normálně žít, musí porušovat zákoník práce. "Píchačky", které jsou v některých nemocnicích v rámci zabránění přesčasům a přepracování lékařů zaváděny, v tomto ohledu považuje za nesmyslné. Navýšení platů o 6,25 procent považuje za nízké, jemu samotnému v nutnosti přesčasů nezabrání. "Zatím mi to pořád nestačí k tomu, abych po mé oficiální práci nepracoval ještě někde. Je fakt, že mám pět dětí, taky chci nějak normálně žít, jezdit na hory atd," řekl ParlamentnímListům.cz.

Slavný sportovec, teď lékař: Mám pět dětí, dřu na přesčasech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Pollert

Zákoník práce ukládá zaměstnancům jistá práva i povinnosti. Například i maximální možné množství odpracovaných hodin a přesčasů. Mnozí z nás jej ale porušují, ať už z jakýchkoliv důvodů. U pekařů či dělníků únava, kterou přesčasy přináší, nemusí mít až tak fatální důsledky. Na rozdíl od lékařů.

Ze sálu do sanitky

Právě ti přitom často chodí do práce unavení a nevyspalí. Své o tom ví i někdejší olympijský vítěz a anesteziolog Lukáš Pollert. Aby uživil svou početnou rodinu (má pět dětí, pozn. red.) musí se v práci ohánět. Osm hodin na anesteziologii by totiž jeho náklady nepokrylo. Když tak není ve své domovské Ústřední vojenské nemocnici, jezdí sanitkou či rodinný rozpočet obohacuje jinak.

SLEDOVALI JSME téma Exodus lékařů

Po práci rýt či sekat. Anebo léčit
 

"Zákoník práce lze sice dodržovat na jednom pracovišti, ale co pracovník dělá po práci už neřeší. Vzhledem k nízkým platům jsou proto lidé nuceni po pracovní době zase někde pracovat. Ať v oboru, nebo ne. Když někdo v pátek po práci může jet na chalupu sekat trávu a orat pole, proč bych také nemohl po práci sednout do sanitky, nebo taky rýt záhon? Takže na jednom pracovišti se to již dodržuje, ale co člověk dělá po práci, to se zkontrolovat nedá," řekl ParlamentnímListům.cz Pollert.

K věci: 

Lékaři chtěli zatlačit na vládu. Místo toho vystrašili veřejnost 

Upozornil tak na to, že místo aby lékaři a sestry chodili do práce odpočatí, často jsou unavenější než když z ní odchází. "Do práce si někdy chodím de facto odpočinout," dodal někdejší olympijský vítěz, který vzbudil kontroverze mimo jiné tím, že své medaile prodal. Ač peníze potřebuje, věnoval je na charitu.

Co se týče plánovaného zvýšení platů, které bude ale nižší než původně ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) sliboval, ani to prý nezabrání tomu, aby zdravotničtí pracovníci s přesčasy přestali.

Chci jezdit na hory. Z platu lékaře to nedám

"Zatím mi to pořád nestačí k tomu, abych po mé oficiální práci nepracoval ještě někde. Je fakt, že mám pět dětí, taky chci nějak normálně žít, jezdit na hory atd. Mně přesčasy nevadí, beru to tak, jak to je, cestu, abych rodinu normálně uživil, si najdu. Vůbec se netrápím," řekl ParlamentnímListům.cz Pollert.

Kubek: Není to ostuda

O veřejném tajemství spočívajícím v přesčasových hodinách otevřeně hovoří i šéf Českého lékařského klubu Milan Kubek. Pokud jsou zdravotní sestry i lékaři nuceni si různě přivydělávat, není to podle něho ostuda jejich, "ale této společnosti, která se po 22 letech dostala tam, kde jsme. Přepracovaní lékaři představují potenciální riziko pro své pacienty. Jediným řešením je podstatné zvýšení platů za základní pracovní dobu, zvýšení počtu lékařů a dodržování zákoníku práce a evropské směrnice o přesčasové práci," sdělil redakci.

K věci:

Kubek řádil na tiskovce. Reakce ODS: Nesmysly a LSD

A zdá se, že není sám, kdo o palčivých problémech lékařů, kteří do práce chodí často nevyspalí a mohou tak i ohrožovat zdraví svých pacientů, ví. "Ten problém tady vskutku je a je nesmyslné jej nevidět," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Koskuba (ČSSD).

Peníze za přečasy? To je ještě dobré, soudí Koskuba

Soudí ale, že přesčasy jsou v ČR problémem obecným, nikoliv jen tím, který by trápil zdravotníky. "Je to i možnost přivýdělku. Jen je nutné vytvořit patřičné pracovní podmínky, prostředí a lidi pak za odvedenou práci adekvátně zaplatit," dodal pro redakci. Doufá však, že většina zdravotníků bere služby jako svou pracovní povinnost. "Ale i za peníze. To je přece normální. Jinah shání peníze jinde. Bez kontroly, a to je chyba, velká chyba," uzavřel výmluvně poslanec s tím, že problém pochybného shánění financí se stejně jako ten přesčasový netýká výhradně zdravotníků.

K věci:

Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět 

Engel: Inteligent Rath. Je vidět, že problémy nemocnic moc neřešil  

Problém lékařů a jejich finančního ohodnocení po usnutí akce Děkujeme, odcházíme před časem  na pár měsíců utichl. V souvislosti s blížícím se lednem, na kdy bylo zdravotníkům slíbeno navýšení platů o deset procent, ale opět začal probublávat směrem k veřejnosti i vedení resortu.

Heger zase v ringu

Jeho šéf, Leoš Heger (TOP 09) totiž zdravotníkům i přes slib, že dojde k navýšení platů o deset procent, nakonec mzdy navýší jen o 6, 25 procent. Právě to je důvodem další protestní akce lékařů Zůstáváme, splňte sliby.

K věci:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…