Tisíce letáků, kuličková pera. „Děkujeme EU.“ Už jede do vaší nemocnice

08.09.2023 4:39 | Analýza

Plakáty, letáky, propisky či bločky na psaní za více než jeden a půl milionu korun. Ministerstvo zdravotnictví zadalo reklamní kampaň, jejímž cílem je propagace peněz z Evropské unie na pomoc českému zdravotnictví. Podle sdělení mluvčího ministerstva nejde o povinnost, ale o dobrovolnou akci Válkova resortu s tím, že kampaň je placena z evropských peněz.

Tisíce letáků, kuličková pera. „Děkujeme EU.“ Už jede do vaší nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek s brašnou

Miliardy českému zdravotnictví z Bruselu po covidové krizi byly odklepnuty v průběhu roku 2021. Ministerstvo peníze rozdělilo mezi velké nemocnice a zdravotnická zařízení. Rozpočty českých nemocnic značně utrpěly pod náporem covidových pacientů a mnohá zařízení si zoufala, že nebudou mít finance na modernizaci nebo i samotný provoz. 

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí

Trn z paty měl nakonec státu vytrhnout program REACT-EU, díky němuž do České republiky dotekly miliardy. Finance začaly získávat velké nemocnice. Kupříkladu Fakultní nemocnice v Plzni si pochvaluje, jak díky evropským penězům mohla provést rekonstrukci JIP, ale i dalších pracovišť.

„Kompletně zrekonstruujeme vnitřek včetně vzduchotechniky a všech rozvodů. Kapacita zůstává stejná, nezvyšuje se, ale kvalita péče tam bude mnohonásobně lepší,“ řekl serveru Plzen.cz ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Podle uvedené zprávy měla velké investice plzeňská FN i loni. „Otevřela například novou psychiatrickou kliniku za bezmála půl miliardy korun, díky projektu REACT-EU se modernizovala i další pracoviště. Na kardiologii a kardiochirurgii nemocnice pořídila čtyři nové echokardiografy za 20 milionů korun, na onkologii se za 50 milionů korun obnovila deset let stará technologie a operační sály dostaly nové přístroje za 58 milionů,“ stojí na webu. Takových příkladů je víc.

Nyní se Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Vlastimila Válka (TOP 09) rozhodlo, že finanční program pomáhající českým nemocnicím zpropaguje. 

O co jde? 28. srpna resort zdravotnictví podepsal smlouvu s firmou Everesta, s.r.o., z České Lípy. Předmět smlouvy je následující: „Návrh i realizace komunikační kampaně na podporu zvýšení informovanosti o využití investičního nástroje REACT-EU v reakci na pandemii covidu-19 v oblasti zdravotnictví včetně vytvoření vizuální identity REACT-EU ve zdravotnictví“.

Ve zkratce jde o kompletní zrealizování reklamní kampaně, která bude propagovat uvedenou finanční podporu EU v českém zdravotnictví. Kampaň má hned několik cílů. „Vybudovat povědomí o přínosech a dopadech REACT-EU ve zdravotnictví. Vybudovat pozitivní vnímání přínosů z REACT-EU ve zdravotnictví a informovat veřejnost o systému, přínosech, objemu zdrojů a využití investičního nástroje REACT- EU ve zdravotnictví“. 

V praxi se má jednat například o zhotovení sedmnácti typů letáků. Pro příjemce dotace, tedy zjevně kupříkladu pro dané nemocnice (kterých je šestnáct, pozn. red.), bude vyrobeno 200 kusů letáků pro každého, což znamená 3200 kusů letáků. Svoje letáky má obdržet i Ministerstvo zdravotnictví, rovněž 200 kusů. 

Podobně bude firma vyrábět i plakáty, ale v menším množství. Každý příjemce dotací plus úřad Vlastimila Válka jich získá 50 kusů, celkem 850 kusů plakátů. Dále má být kampaň zhmotněna ve venkovních roll-up bannerech, kterých bude v součtu 52 kusů.

Peníze z EU pro české nemocnice budou propagovat hliníková kuličková pera, linkované bloky rozměru A5, barevné samolepicí bločky, skládací bavlněné tašky s dlouhým uchem nebo uzavíratelné dvouklopové papírové A4 složky na dokumenty. „Dodavatel dodá 300 kusů každého typu předmětu, dohromady 1500 kusů,“ stojí ve smlouvě Ministerstva zdravotnictví s firmou Everesta, s.r.o. Celková hodnota této smlouvy činí 1 669 921 Kč včetně DPH.

Na podrobnosti ke kampani jsme se ptali mluvčího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „Realizace kampaně na podporu zvýšení informovanosti o využití investičního nástroje REACT-EU je dobrovolnou aktivitou resortu. Investiční nástroj REACT-EU, jenž byl reakcí EU na pandemii covidu-19, představuje pro resort mimořádné dotační prostředky, které zásadním způsobem přispívají k rozvoji a modernizaci českého zdravotnictví,“ řekl pro ParlamentníListy.cz mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

„Z tohoto důvodu se Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím projektu rozhodlo využít příležitosti pozitivně propagovat využití evropských fondů ve zdravotnictví. Realizace této kampaně nebyla povinná. Nicméně je nezbytné zmínit, že Ministerstvo zdravotnictví je povinno řídit se pravidly publicity a podmínkami výzvy, které jsou dané operačním programem,“ řekl Jakob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co takhle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRadomila , 08.09.2023 12:36:05
zrcátka a lesklé korálky. Evropská unie má své těžce vydělané peníze z kterých blahosklonně přispívá na hovadiny? NE nemá. Jsou to peníze od lidí, kteří řádně pracují a odvádí daně!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…