Zajeli jsme do Bavorska. Trhy, Kaufland, obří nákupák. Ještě teď se vzpamatováváme z toho, jak se Němci chovali

10.12.2020 4:44

REPORTÁŽ Až vojenská disciplína, naprostý pořádek, roušky i přes nos, liduprázdné ulice, trhy i velké nákupní centrum. Tak to vypadalo v bavorském Weidenu, kam v úterý vyrazili dva redaktoři ParlamentníchListů.cz, aby zmapovali přístup Němců k protipandemickým opatřením. Ve stručnosti lze říct, že to, jak jsme se v Česku chovali pouze v březnu a dubnu, je u našich sousedů zcela běžnou a automatickou záležitostí.

Zajeli jsme do Bavorska. Trhy, Kaufland, obří nákupák. Ještě teď se vzpamatováváme z toho, jak se Němci chovali
Foto: Barbora Richterová
Popisek: Weiden v Bavorsku v prosinci 2020

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
Ve východním Bavorsku – v Hornofalckém lese – leží půvabné město Weiden, které je rodištěm slavného skladatele Maxe Regera. V jeho centru naleznete mnohé exkluzivní butiky vedle četných specializovaných obchodů a obchodních domů s oblečením, vysoce kvalitní obuv i nádherné klenoty a antikvariáty. Spolu s tím vánoční trhy a docela normální obchůdky.

A právě sem vyrazili zástupci ParlamentníchListů.cz, aby zmapovali tamní situaci a přinesli reportáž o tom, jak Němci přistupují k vládním opatřením během koronavirové pandemie.

Na vánoční nákupy jezdíme téměř každý rok do Drážďan, tamní vláda ale nákupy pro Čechy zakázala, a tak jsme vyrazili do Weidenu v Bavorsku, kam na nákupy ještě bylo možné jet. V pondělí 7. prosince ovšem i bavorská vláda konstatovala, že zpřísní protikoronavirová opatření a od středy nebude možné jezdit ani tam. Cestu na úterý, tedy poslední den, kdy to ještě bylo možné, jsme měli naplánovanou přes týden. Báli jsme se sice, že bude město plné Čechů z příhraničí, kteří chtějí udělat ještě poslední nákupy kvalitnějšího a levnějšího jídla a kosmetiky, ale to se opravdu nekonalo.

Německá vláda apeluje na obyvatele, aby řešili jen nezbytné cesty. Všichni poslouchají.

Cesta z Prahy proběhla bez sebemenších komplikací, jelo se dobře, necelých 190 kilometrů jsme měli zhruba za dvě hodiny, na dálnici byl volný provoz, hodně kamionů, ale téměř žádná osobní auta.

Do Bavorska v té době nebyl potřeba test ani karanténa, pokud pobyt nepřesáhne 24 hodin. Oficiálně bylo podle ministerstva zahraničí povolené i nakupování. Přesto jsme s autem, které má na poznávací značce pražské áčko, měli trochu zvláštní pocit. Ale ani na hranicích, ani po cestě do čtyřicet kilometrů vzdáleného Weidenu jsme vůbec nikoho nezajímali.

Zaparkovali jsme u nádraží v centru tohoto čtyřicetitisícového města. Parkoviště bylo téměř plné, což mohlo vypadat, že budou nákupní centra a ulice přesycené lidmi. Opak byl pravdou. Obchody i ulice byly téměř liduprázdné, jak dokládají i pořízené fotografie z místa. Dokonce i na náměstí, které je vždy o Vánocích plné stánků s občerstvením a hlavně turistů, bylo lidí minimum. Narazili jsme jen na jeden stánek s klasickým německým Bratwurstem a jeden s praženými ořechy v cukru. Na celé pěší zóně jsou cedule, které oznamují nutnost nošení roušky od sedmi ráno do sedmi večer.

Na konci pěší zóny bylo také otevřené okénko, kde se prodával typický svařák. Chtěli jsme ochutnat. Jenže jeho majitel nás mile a zdvořile upozornil, že na pěší zóně roušky sundat nemůžeme, ať si ho vypijeme v boční uličce. Stalo se. V Praze jsme nic takového nikdy nezaznamenali, natož abychom něco takového zažili na vlastní kůži.

Cestou do Kauflandu

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí
Lidé na ulicích i v obchodech byli hodně obezřetní vůči druhým, za celou dobu jsme nepotkali nikoho bez roušky ani s rouškou staženou pod nos, jak je často vidět u nás. Rozestupy se v obchodech dodržují úplně automaticky. Lidé jsou ohleduplní. Co nás překvapilo, bylo automatické počítadlo u dveří, kolik osob smí ještě dovnitř. Nikdo z prodavačů nemusel u dveří hlídat jako u nás. Poslední zastávka byl známý hypermarket Kaufland. Právě tam jsme čekali davy. Nestalo se. Lidí bylo minimum, sortiment nepřeberný a ceny výrazně nižší než u nás.

Jeden z tamních obyvatel, překvapivě vybavený češtinou, nám řekl, že v Bavorsku se to dodržuje „tak nějak samozřejmě“. Což se o České republice bohužel říct nedá. Poslední dny opět nabírají, co se počtu nakažených týká, na obrátkách, a vláda proto zvažuje další zpřísnění nedávno uvolněných opatření.

Po šesti hodinách jsme se vrátili do Prahy. Roušky na ulici neměl skoro nikdo, nákupní centrum Anděl praskalo ve švech, pár bezdomovců popíjelo alkohol na studené lavičce, tramvaje byly narvané lidmi, kteří řešili, kam večer zajdou „zachlastat, než to zase zavřou“...

Obchody a ulice prakticky bez lidí

 

Foto: Tomáš A. Nový, B. Richterová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…