Politici unisono bědují. Česku hrozí extremismus. Hnědý, či rudý

31.10.2011 20:42

Hospodářská krize, která začíná drsně doléhat na celou Evropu, tudíž i Českou republiku a především její důsledky, začíná strašit i české politiky. Napříč politickým spektrem se obávají vzrůstu extrémismu ať už zbarveného do hněda, či do ruda. Budoucího vývoje se obávají sociální demokraté, občanští demokraté, topkaři i komunisté. Jediný, kdo se zřejmě neobává, nebo se alespoň nevyjádřil, jsou Věci veřejné. Zda to je proto, že ministr Dobeš si hýčkal na školství Ladislava Bátoru, je jen odvážný dohad.

Politici unisono bědují. Česku hrozí extremismus. Hnědý, či rudý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace DSSS

V době, kdy v Rusku mužici a jejich děvočky umírali hlady, celkem lehce přilnuli ke zrůdným myšlenkám jistého syfilitika jménem Lenin, který se vlastně jmenoval jinak. Vznikla z toho nejstrašnější diktatura v novodobých dějinách lidstva, která ještě před dvaceti lety dusila polovinu Evropy.

V Německu stál chleba za Výmarské republiky jeden den milion marek, druhý den byl už za deset milionů. Nakonec to dopadlo tak, že se k moci dostal směšně působící, bývalý svobodník z první světové války. Jeho jméno každý zná a hrůzy, které napáchal za šest let, předstihnou v časovém rozpětí i zločiny komunistů.

Někteří ministři si hrozbu neuvědomují

Krize, která teď začíná dopadat na euroatlantickou zónu je hrozbou, že se v demokratických zemích dostanou k moci autoritářské režimy s fašizujícími prvky. „Rozhodně je to velké nebezpečí. O to více musíme být obezřetní na pronikání extrémistických názorů a sil do státní správy. Je škoda, že si to dokonce někteří ministři neuvědomují," míní šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Psali jsme:
Hra na slepého Kalouska: Díru v rozpočtu asi zalepí občan
Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo ekonomickou prognózu. Špatnou
Bárta (VV): Straším, strašíš, strašíme
Další rána pro Kalouska. Baťova rodina žádá miliardy a neustoupí
Premiér Nečas: Vláda připraví několik variant úprav státního rozpočtu

„Hrozba hnědnutí politické scény tu je. Každá krize přináší mesiáše s jednoduchým populistickým řešením. To ale bývá fakticky nereálné, ale doprovázené silnou rukou," řekl pro Parlamentní Listy.cz Michal Hašek, první místopředseda ČSSD.

„Nebezpečí extrémismu je velké. Společnost začne hledat radikální řešení a viníky krize. Často na nesprávném místě, jak nás již historie mnohokrát poučila," říká středočeský hejtman David Rath.

Dále čtěte:
Znechucený Rath: Lidé mají šetřit, vrchnost se přecpává na recepcích
Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti
Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 
Národe, budeš muset šetřit. Zbyde sotva na jídlo a bydlení 

Bojme se postmarxistů

Hrozbu extrémismu vnímají i představitelé ODS. „Obecně nárust populistických stran nacionálního charakteru všude v Evropě je reakcí na neřešené problémy migrace a neintegrace, či multikulturalismu. To není úplně problém České republiky, i když lokálně takové problémy vyvstávají. V krizi na západě naopak povstanou různí postmarxisté a obhájci nesvobody a těch se musíme i u nás obávat," soudí poslanec ODS Marek Benda. 

„Takzvané hňednutí je otázkou osobní hygieny a správných návyků. Můžete si lecos omlouvat, lecos odkládat a přehlížet. Dokonce obviňovat okolí z nepochopení, nakonec vás to tak, jako tak požere. Se společností je to stejné. Opouštění, či ztráta zásad osobní hygieny - morálky, politicky korektní impotence... vede k třesku. Krize je období zkoušek," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Michal Doktor.

DSSS jsou tragikomičtí štváči

„Hnědnutí je vidět i v České republice, ale vážnější je riziko, že populismus s prvky xenofobie a vlády silné ruky natáhnou i mainstreamové strany. DSSS a podobní jsou jen tragikomičtí štváči," hodnotí poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Odpověď pro ParlamentníListy.cz poskytli zástupci všech parlamentních stran s výjimkou Věcí veřejných. Ani předseda Radek John, ani šéf poslaneckého klubu Vít Bárta, ani ministr školství Josef Dobeš na dotaz zaslaný sms zprávou nereagovali. Zasáhl je snad Bátora syndrom?

Více ke kauze Bátora

Pohled senátorů na soužití s Romy:
Cikánská zvěrstva. Lidé vezmou zákon do svých rukou, bojí se senátoři

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…