Radnice skáče, jak umělci pískají. Brněnská opera má zřejmě vyhráno

02.11.2011 10:31

V davu je síla a kumšt má pořád ještě svoji moc. To může být také závěr brněnských demonstrací, které se spontánně postavily proti úspornému „dočasnému" zastavení provozu opery Janáčkova divadla v Brně. Zatímco totiž ještě před několika dny hovořili představitelé o tom, že je divadelníci s jejich záměry vůbec nepochopili, a že stejně k radikálnímu omezení musí dojít, po akcích, kdy do ulic Brna vyšly stovky divadelníků a jejich příznivců a kdy se k „operákům" přidali i další nejen herci, ale i pracovníci jiných institucí, začala radnice zpívat poněkud jinou árii.

Radnice skáče, jak umělci pískají. Brněnská opera má zřejmě vyhráno
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

 Dokonce tvrdí, že pro představitele koalice ČSSD a ODS je přijatelné jakékoliv řešení, které bude akceptovat nepřerušení provozu souboru opery Národního divadla Brno. Tuto zásadní větu obsahuje dokument z jednání koalice na brněnské radnici. Tématem byla úsporná opatření „ve všech oblastech, kulturu nevyjímaje", jak stojí v oficiálním sdělení podepsaném mj. primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) a jeho náměstkyní Janou Bohuňovskou (ODS).

Radnice otočila 

A zatímco ještě minulý týden vedení radnice jednoznačně podporovalo ředitele opery, kterému ovšem jeho podřízení nemohou přijít na jméno, současná podpora už tak jednoznačná zdaleka není. Naopak to vypadá, že i v tomto bodě radnice pomalu couvá.

Vždyť právě od Bohuňovské dostal ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák za úkol zpracovat ucelenou koncepci úsporných opatření. Jakoby před tím vůbec nic neudělal. A přitom na jeho hlavu se v minulých dnech snesla ostrá kritika především členů operního souboru a jeho příznivců za radnicí v čele s Romanem Onderkou podporovanou variantu uzavřít provoz opery na sedm měsíců po dobu rekonstrukce budovy Janáčkova divadla. Kromě veřejného protestu v ulicích sepsali petici, podepsalo ji na 15 000 lidí, kritický otevřený dopis vznikl rovněž v Divadle Husa na provázku. Kritika je zaměřena na pětinové snížení příspěvků všem rozpočtovým organizacím ve městě na příští rok.

Více o Brně ZDE

Vedle sníženého rozpočtu bude pro radnici i brněnské Národní divadlo problémem rekonstrukce Janáčkova divadla. Pokud by neměla opera přerušit svůj provoz - což kulturní veřejnost považuje za absurditu a likvidační krok souboru- bude muset hrát provizorně jinde. Protože, jak se písemně vyjádřil vedoucí Odboru investičního na magistrátu Jan Kaucký v odpovědi na dotaz divadelníků, „práce na dokončení celkové rekonstrukce jsou takového rozsahu, že je nelze provést v tak krátkém termínu a není možné je realizovat v jednotlivých etapách. Pro jejich provedení je nutná odstávka provozu Janáčkova divadla na dobu zhruba šesti až osmi měsíců."

Kaucký vyjmenovává, co všechno je zapotřebí vyměnit: Zastaralá a havarijní zařízení vzduchotechniky, ústředního vytápění, elektroinstalací včetně rozvoden a instalace náhradního zdroje.

Více peněz. Až o pětinu

„Práce po etapách by znamenala finanční nárůst asi o 20 procent," upozorňuje šéf odboru. Odpovídá tak na původní požadavek divadelníků, aby se opravovalo za provozu, případně by se prodloužily o dva měsíce divadelní prázdniny, ale ani to by nedostačovalo. Jednou z variant náhradního prostoru pro operu je Mahenovo divadlo i Reduta. A to bude zřejmě nejméně bolestivé řešení se kterým však měli zřejmě politikové přijít už dřív. Protesty divadelníků nyní vyvolávají další snahy například sportovců. I ti by chtěli upustit od úspor. To už ale zřejmě neprojde.

Více čtěte:

Z brněnské opery vietnamská tržnice? Odborář primátor rozpálil umělce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…