„33 let řízená likvidace našeho zemědělství. Dočkáme se chleba za 100?“ Předsedkyně KSČM bojuje proti chudobě

04.04.2022 13:03 | Ze sítí

KSČM dlouhodobě upozorňuje na potravinovou závislost České republiky a s tím související neúměrné zisky zahraničních dodavatelů. Ceny potravin jsou u nás mnohdy vyšší než v Německu či jiných státech. „Odborníci upozorňují na zdražování dalších potravin, zejména mléka o 18 procent, cukru o 24 procent či brambor o 15 procent. EU se zbavila pěstování slunečnice, takže 95 procent světové produkce pochází z Ruska a Ukrajiny. To ovlivní ceny a nedostatek slunečnicového oleje,“ varuje předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

„33 let řízená likvidace našeho zemědělství. Dočkáme se chleba za 100?“ Předsedkyně KSČM bojuje proti chudobě
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

KSČM to dle jejích slov připomíná již 33 let na volným trhem řízenou likvidaci našeho zemědělství. „Československá socialistická republika byla soběstačná a nemusela žádné z těchto komodit dovážet, zemědělství bezprostředně naplňovalo potřeby lidu,“ říká. 
 
Zemědělce napříč Evropou, i v ČR prý také trápí extrémně vysoké ceny průmyslových hnojiv. Ty se v důsledku energetické krize podle předsedkyně Konečné zvýšily třeba až na šestinásobek úrovně roku 2020. To má vést ke zdražení pšenice až o 40 procent a následně pečiva, které může dosahovat cen až o několik desítek procent vyšších. „Dočkáme se chleba za 100 korun a rohlíků za 10 korun?“ obává se předsedkyně.   
 
„Ohrožení pro naše zemědělce představuje i nucený reexport přebytků jiných zemí EU (např. Polska nebo Španělska), které před sankcemi EU mířily do Ruska a Běloruska.  Hrozí tak krach našich pěstitelů jablek a naše chovatele zlikvidují krátkodobé neřízené dovozy dotovaných přebytků masa. Ceny to dlouhodobě nesníží a jen zvedne zisky nadnárodních potravinových řetězců. Vláda Petra Fialy zatím nepřišla s žádným konkrétním řešením, pouze vykřikuje, jak se naši občané musí uskromnit a utáhnout opasky,“ zlobí se Konečná. 
 
KSČM proto chce státní zásahy do potravinového a energetického trhu k udržení přijatelných cen potravin pro občany.
 
A co konkrétně požadují? „Cenovou regulaci zabezpečující stabilitu trhu s energiemi. Ceny energií zastropovat na úrovni roku 2020 +25 procent. Tržní zásahy Státního zemědělského intervenčního fondu bránící zdražování potravin. Správou státních hmotných rezerv a Státním podnikem ČEPRO nastavení cen benzínu na 35 korun za litr pro koncového zákazníka. Nulové DPH na základní potraviny a zákaz jejich vývozu,“ žádá KSČM. 
 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…