„8 až 10 let potrvá válka. Boj s Ruskem? Už 300 let.“ Z Ukrajiny

12.09.2023 7:32

V americkém Kongresu debatují o podpoře Ukrajiny. Podle zdrojů CNN by měl americký prezident Joe Biden brzy učinit konečné rozhodnutí o vyslání armádních taktických raketových systémů dlouhého doletu, známých také jako ATACMS, na Ukrajinu. Rozhodnutí má padnout v době, kdy Ukrajinci osvobodili 4 ropné plošiny v Černém moři. Z Kyjeva v souvislosti s ruskou agresí také zaznívá, že válka může trvat ještě 8 až 10 let.

„8 až 10 let potrvá válka. Boj s Ruskem? Už 300 let.“ Z Ukrajiny
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Ukrajinská strana oznámila, že osvobodila několik ropných plošin v Černém moři u Krymského poloostrova pro těžbu ropy a zemního plynu. Podle Ukrajinců Rusové na plošinách skladovali munici a palivo pro vrtulníky. „Na věže také umístili radarové stanice, s jejichž pomocí monitorovali situaci v celém Černém moři,“ oznámila ukrajinská strana. Na její slova upozornila BBC.

Na jedné z plošin se prý nacházeli také ruští vojáci a ti byli podle Ukrajinců zabiti. V jednu chvíli prý Ukrajincům nad hlavami kroužil letoun SU-30, který byl zahnán za využití z ramene odpalované střely. Ukrajinci museli s obsazením plošin spěchat, než tam Rusové stihli poslat jednotky, které měly plošinu ochránit. V prvé řadě to znamenalo odstranit ruské radary.

Mezitím si ruští pohraničníci stěžují na nedostatečnou vybavenost svých jednotek a vyjadřují obavy, že za tohoto stavu pohraniční stráže budou Ukrajinci dál pronikat na ruské území a podnikat na území nepřítele různé akce. Jeden z proválečných blogerů konstatoval, že ruské úřady špatně vybavily jednotky pohraniční stráže a nedodaly jim dostatečné digitální komunikační systémy, průzkumné a úderné drony, mobilní dopravní prostředky a zdravotnický materiál. Na slova ruského proválečného blogera upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinská strana však tvrdí, že Rusové opět ve velkém nasazují drony. Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov upozornil, že Rusové teď drony využívají masově.

Ve Vladivostoku se v dohledné době mají setkat ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský diktátor Kim Čong-un. Mohou jednat o dodávkách munice z KLDR do Ruska. Spojené státy a další západní spojenci apelují na KLDR, aby Severokorejci Rusům munici neposílali. Pokud zbraně přece jen dodají, mohou od Rusů obdržet pokročilé technologie.


V americkém Kongresu debatují o podpoře Ukrajiny. Podle zdrojů CNN by měl americký prezident Joe Biden brzy učinit konečné rozhodnutí o vyslání armádních taktických raketových systémů dlouhého doletu, známých také jako ATACMS, na Ukrajinu. V Kongresu vyzval vůdce senátní menšiny Mitch McConnell k pokračování americké podpory Ukrajině, i když jeho republikánská strana zůstává v této otázce rozdělena.

Německo přislíbilo Ukrajině dodatečnou humanitární pomoc ve výši 20 milionů eur (asi 21 milionů dolarů) na přípravu na zimu, oznámil ministr zahraničí v Kyjevě.

Zpravodajové CNN také vyzpovídali obyvatele Kyjeva a chtěli vědět, zda jsou obyvatelé hlavního města Ukrajiny připraveni na dlouhou válku. A slyšeli, že ano. Kateryna Poliščuková, která žije v Kyjevě, uvedla, že chápe, „že v této válce bychom neměli očekávat okamžitý úspěch. Tato válka netrvá 8 nebo 10 let, je to boj, který trvá již 300 let“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 12.09.2023 8:54:00
Co se týká těch ropných plośin, tak ty byly dávno opuštěné. Ale chápu, že se banderovci musí neustále něčím chlubit a neustále vyžadují pozornost. A kdyź nemůžou žádné Rusy zabíjet ve skutečnosti, tak o tom alespoň sní. A ta paní z Kyjeva (pokud není taky vymyšlená) by si měla dát mokrý hadr na čelo. Do roka je po všem. A pro připomenutí, Ukrajina jako státní útvar existuje jen díky VŘSR. A potom nasávala území okolních států jako houba. Východní část Polska, naší Zakarpatskou Rus, ruský poloostrov Krym, Hadí ostrov,… Nic ke chlubení to rozhodně neni a už vůbec ne k provolávání “Sláva Ukrajině”, což je mimochodem pokřik na úrovní zvolání “Sieg Heil”!

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…