„A Češi si to nechali líbit.“ Jídlo, vláda, všechno. Vážné odhalení

05.07.2023 9:47

MONITORING Ekonom Lukáš Kovanda popsal, v jakém prostředí dnes Češi, Moravané a Slezané žijí. Na jedné straně hlásí Agrofert Andreje Babiše (ANO), dočasně uložený ve svěřenském fondu, rekordní zisky a na straně druhé sledujeme výrazný propad životní úrovně mnoha občanů. A český stát vybírá na daních více peněz než dřív. A nejen to: Vydělávají i ti, kteří prodávají elektřinu či jídlo. A Češi si to nechali líbit.

„A Češi si to nechali líbit.“ Jídlo, vláda, všechno. Vážné odhalení
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) naplánoval na rok 2023 schodek rozpočtu ve výši 295 miliard korun. Učinil tak v situaci, kdy se stát na jedné straně musí srovnat s vysokými výdaji na důchody, které jsou především kvůli inflaci vyšší než kdy dřív, ale současně tentýž stát vybírá na daních více peněz než v minulosti.   

Kovanda konstatoval, že i bez sociálního pojištění stát na daních za první pololetí tohoto roku vybral přes 644 miliard korun, což je o 36 procent víc než v průměru z let 2016 až 2019. K tomu všemu stát získá rekordní dividendu ČEZu. Kovanda tady čerpal informace přímo od Ministerstva financí ČR.

„Stát těží nejen z loňského dramatického, zhruba osminásobného nárůstu ziskovosti ČEZ, ale i dalších velkých podniků, jako je Agrofert. Holding Agrofert podle dnes zveřejněných údajů loni navýšil svůj zisk o 124 procent, z 5,8 na 12,97 miliardy korun. Ovšem nárůst ziskovosti velkých podniků – a z toho plynoucího příslušného daňového a dividendového inkasa státu – je vykoupen historickým pádem životní úrovně obyvatelstva České republiky. Tento pád stále i letos hledá své dno. Propady z doby světové finanční krize nebo covidu byly proti dnešku nicotností. V prvním letošním čtvrtletí totiž změna reálného měsíčního příjmu na obyvatele vykázala suverénně nejhlubší meziroční propad za celé období minimálně od roku 2005, ukazují data ČSÚ, zveřejněná minulý týden,“ upozornil Kovanda.

 Z úspor Čechů, Moravanů a Slezanů nadále ukrajuje nemalé sumy dvouciferná inflace, která sice klesá, ale je daleko od proklamovaných 2 procent, které jsou oficiálně cílem České národní banky.

„V Česku se totiž už loni propadly reálné mzdy vůbec nejvíce ze zemí OECD, tedy ze všech zemí ekonomicky rozvinutého světa, vyplývá z aktuálně zveřejněných dat této organizace. Firmám typu energetických podniků, zemědělských či petrochemických firem nebo třeba obchodních řetězců a dalších se totiž v Česku na poměry OECD relativně snadno dařilo přenášet břímě inflace na zákazníky z řad běžných občanů. Ti drahotu akceptovali. A firmy a podniky tak byly schopné často ještě na inflaci vydělat,“ napsal Kovanda

Ekonom tady nabídl srovnání s Chorvatskem, kde obchodníci zdražili při přeceňování svého zboží a služeb na ceny v eurech.

Ekonom Lukáš Kovanda promlouvá

Ekonom Lukáš Kovanda promlouvá

Ekonom Lukáš Kovanda promlouvá

Ekonom Lukáš Kovanda promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Češi dali za pravdu Němcům, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 05.07.2023 10:40:44
kteří o nich tvrdí, že největším přáním Čecha je, aby sousedovi chcípla koza. Když Čechům předhodíte obětního beránka k nenávisti, tak vám u nich projde všechno. Zase ryjeme držkou v zemi, ale máme radost, jak vítězíme nad zlem.

|  15 |  1

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…