„A co ta burza v Německu?“ Nesviťte, netopte, řekl Síkela. A je zle

19.05.2022 9:31 | Ze sítí

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela čelí za svoje doporučení k šetření vodou, snížení teploty a zhasínání vlně nevole jak obyčejných lidí, tak části odborné veřejnosti. Opozice i občané zpochybňují jeho odbornost a formu pomoci, odborná veřejnost ho nabádá k jiným postupům. Padla slova jako zrušení povolenek, nevýhodná burza, ale i jitrnice, jakou svět neviděl.

„A co ta burza v Německu?“ Nesviťte, netopte, řekl Síkela. A je zle
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Sociálními sítěmi nyní resonují opatření, která zavádí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Už poněkolikáté nabádá občany k tomu, aby šetřili energie i uhlí tak, že budou méně topit, méně svítit atd.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Řadoví občané reagují na ministrových facebookových stránkách a není to vždy příjemné čtení. 

Třeba Jana Splidková napsala: „Vaše tiskovka je vrchol trapnosti. Vaše snížení tepla o 2-3 stupně a vylepování letáčků ve výtahu je fakt velmi profesionální a hodné ministra. Muselo to moc bolet, než jste tohle vymyslel. Styďte se."

Ozývají se ale i hlasy z řad odborné veřejnosti.

Bývalý ministr vlády Václava Klause Vladimír Budínský, který stojí za twitterovým účtem Konec uhlí - Nová energie, pro snahy ministra Sikely pochopení nemá a doporučuje změnu fungování lipské burzy, či zrušení emisních povolenek: „Zhasínat, zavírat topení, mýt se studenou vodou … Možná by bylo lepší jednat v Berlíně o změně modelu fungování pro ČR nevýhodné lipské burzy a v Bruselu tlačit na snížení cen povolenek, nejlépe však dosáhnout jejich zrušení. V EU se snažte prosadit omezení spekulací s plynem."

O tom, že na spekulacích s plynem může něco být, jsme psali také zde.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na svém facebookovém i twitterovém účtu na toto téma poznamenává: „Nejezdit, netopit, nesvítit. A nově nejíst. Ministr Síkela nabízí další jitrnici, jakou svět neviděl. Aneb likvidace průmyslu a podnikání v přímém přenosu. Očekávám, že příští vládní opatření proti drahotě bude nesplachovat. Hezké ráno."

Havlíček jde ale ještě dál a reaguje na tweet pravděpodobně řadového zaměstnance Ministerstva průmyslu a obchodu: „MPO zavedlo několik základních opatření - snížili jsme teplotu na chodbách a v kancelářích, snížili jsme teplotu vody. Připravili jsme vládní manuál a soupis těchto opatření pro další resorty. Informační letáky máme ve výtazích, na toaletách. Pane Havlíčku, vraťte se." 

K tomu Havlíček s náznakem ironie dodává: „Dobré ráno, vládo. Také vám každý den chodí stovky mailů od bezradných lidí, kteří neví, jak zaplatit účty za energii? Pokud ano, pak je pošlete na toalety MPO. Najdou tam informace, jak postupovat."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mad

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…