„A který pořad ČT se věnuje dezinformacím?! Zprávy!“ Rozhovor publicisty a mluvčího „elfů“ se totálně vyhrotil

19.09.2020 17:58

V debatním klubu se střetli mluvčí anonymní aktivistické skupiny tzv. českých elfů Bohumil Kartous a publicista Pavel Letko. Ten konstatoval, že práce českých elfů je vlastně nadbytečná, protože pokud chtějí čeští elfové ukázat společnosti, že Rusko a Čína jsou autoritářské až totalitní země a nejsou lepší než EU, tak tuto práci prý už dělá Česká televize. Kartous oponoval, že čeští elfové odkryli řadu dezinformací, kterým ČT nevěnovala pozornost. Jednou z takových údajných dezinformací prý je, že EU podporuje migraci ze severní Afriky.

„A který pořad ČT se věnuje dezinformacím?! Zprávy!“ Rozhovor publicisty a mluvčího „elfů“ se totálně vyhrotil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Kartous jako řečník na letenské demonstraci Milionu chvilek

Čeští elfové se podle Kartouse orientují na rozbití „dezinformačních narativů“, které, dle něho, mají negativní vliv na českou společnost. Tyto „narativy“, dle Kartouse, obsahují často „dezinformace a lži“.

„Dezinformací je celá řada. Mohou se pohybovat od toho, jak část společnosti vnímá očkování, až po to, jak se dívá na konflikty na východě Ukrajiny nebo v Sýrii, nebo NATO, nebo jakým způsobem fungují autoritářské a totalitní země jako Rusko nebo Čína. Je to asi komplex narativů, který se snaží ukázat, že na jedné straně je dekadentní, degenerovaný nefunkční Západ postavený na nefunkčních strukturách, jako je EU, tak proti tomu je tady fungující Rusko s pevným a schopným vládcem Vladimirem Vladimirovičem Putinem, které zvládá všechny problémy současného světa lépe právě proto, že má tady tento mytický prvek toho schopného vládce,“ vysvětloval Kartous.

Pavel Letko oponoval, že nevidí smysl v existenci skupiny tzv. českých elfů, protože informace, že je autoritářský režim lepší než demokracie, vyvrací kupříkladu veřejnoprávní Česká televize, a to prakticky denně. „To nám vyvrací Česká televize prakticky denně,“ poznamenal Letko doslova.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí
„A jakým způsobem? Ona na to má nějaký pořad? Který konkrétní pořad se věnuje dezinformacím tohoto typu,“ ptal se Kartous.

„Zprávy třeba,“ odvětil Letko.

„Ve zprávách je třeba nějaký titulek s dezinformacemi a pak věta – my vyvracíme?“ ptal se mluvčí českých elfů. „To jsem si nevšiml teda,“ pravil Kartous.  

Letko v obecné rovině poznamenal, že pokud jde např. o kauzu novičok, tak když Rusko o této kauze informuje nějak, a NATO obráceně, tak pozice České televize je prý spíše bližší NATO. A z tohoto pohledu je podle Letka práce českých elfů nadbytečná.

Kartous oponoval, že „elfové“ už mají v databázi asi 2000 dezinformací, které kolují v řetězových e-mailech. V těchto mailech se útočí na Západ a vyzdvihováni jsou Vladimir Putin, maďarský premiér Viktor Orbán, český prezident Miloš Zeman a politici SPD.

Jednou z takových dezinformací je prý třeba to, že EU nám zakáže líbání pod rozkvetlou třešní, protože to odporuje multikulturalismu. 

„Jinak tam jsou dezinformace, že se Evropská unie podílí na organizaci imigrace ze severní Afriky a z Blízkého i Středního východu do Evropy. Že tím chce zejména poškodit státy Visegrádu, státy střední a východní Evropy, které jsou slabé. Že to je organizovaná akce Německa. Že to je diktát Evropské unie, který nám říká, že máme přijímat imigranty,“ rozjel se Kartous.

Tento typ zpráv doprovázejí informace o tom, jak migranti v EU řádí, zatímco v Rusku neřádí, protože si s nimi Vladimir Putin dokáže skvěle poradit.

Letko oponoval, že se dezinformace šíří i bez Číny a bez Ruska. Podle jeho názoru není třeba všechno svádět na Rusko.

Kartous uznal, že Rusko za všemi dezinformacemi rozhodně nestojí, ale ruský dezinformační aparát prý dokáže rozdělovat společnost na různých tématech. V Česku je to migrace, v Polsku např. přijetí komunity LGBT.

„To neznamená, že každá dezinformace musí pocházet z Ruska, ale spousta těch narativů, které kolují ve veřejném prostoru, tak velmi úzce souvisí s tím, o co tomu ruskému aparátu jde,“ poznamenal Kartous.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí
Čeští elfové podle něj rozhodně nejsou nějací ‚novodobí svazáci‘, protože svazáci byli přípravkou totalitního režimu, zatímco oni, „čeští elfové“ jsou občanskou skupinou, která v demokratické zemi „upozorňuje na dezinformace“.

Letka však nepřesvědčil. Ten se znovu vrátil k České televizi a poukázal na to, že i Česká televize šířila dezinformace, které pomohly vyvolat válku v Iráku v roce 2003. Bohumil Kartous okamžitě oponoval, že Česká televize jen citovala západní politiky. Dle Kartouse prý nebylo v silách ČT vlastními silami ověřovat, jestli v Iráku opravdu byly zbraně hromadného ničení, či nebyly.

Letko se však ani nadále nenechal přesvědčit.

„Přece vidíte, že ve světě se hraje o určitou moc. Spojené státy, které jsou nejmocnější zemí tohoto světa a které vydávají na zbrojení stejně jako celý zbytek světa, tak jistě šíří dezinformace, které za našeho života způsobily miliony mrtvých a mnoho rozvrácených zemí,“ připomněl Letko.

Kartous opět okamžitě oponoval, že v demokratické zemi je přijatelné kritizovat Spojené státy. Lidem v České republice se za to nic nestane. Kdyby totéž udělal kupříkladu občan v Číně, který by kritizoval čínský režim, nebo kdyby československý občan před rokem 1989 kritizoval sovětské vedení, brzy by se dočkal represe.

„Vy pravděpodobně stále žijete před rokem 1989, ale mentálně,“ pravil Kartous. 

Letko trval na tom, že bychom měli mít respekt i k Rusku a k Číně, protože ho máme i k USA jakožto k velmoci, i když i USA šíří v Česku dezinformace. Alespoň podle názoru Letka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…