„Ani záchod bez venkova neopravíte.“ Odradí Pavlovi voliče. Padlo jasně

18.01.2023 8:08 | Ze sítí

Petr Holec a Jan Kubáček v internetovém projektu Na férovku rozebrali první kolo prezidentských voleb i jeho tradičně kýčovitou dohrávku ze strany „pražské kavárny“. Ta se od Andreje Babiše překlopila i na jeho voliče, takže tu sítí létají nápady jako „spálit venkov“. Podle komentátorů tak prohrál Schwarzenberg i Drahoš a uškodit to může i Pavlovi, který přitom taky nemá nic jistého.

„Ani záchod bez venkova neopravíte.“ Odradí Pavlovi voliče. Padlo jasně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentské volby. V jeho volebním štábu bylo veselo

Oba kandidáti v prvním kole získali výrazně více, než jim věštily průzkumy. Ty nepředpokládaly ani masakr Danuše Nerudové. To podle Holce potvrzuje názor, že na průzkumy se nemá tolik hledět.

Průzkumníci teď hledají vysvětlení, proč se sekli, třeba že Danuše Nerudová má mladé voliče, kteří nejsou tolik disciplinovaní, a tak podobně.

Volby dopadly, jak dopadly a hned po nich to začalo žít – víceméně očekávaně. „V Praze bouchla klasická nenávist a zlo proti Andreji Babišovi,“ připomněl Holec. Na straně Petra Pavla jsou i média. Způsob, jakým bylo Pavlovo těsné vítězství v prvním kole oslaveno, byl podle Holce zcela bezprecedentní.

„Kam to ale nepatří, to je Česká televize. A tam jsme viděli, že vlastně hned začali honit Andreje Babiše, že podobně jako Petr Pavel vychválil invazi z roku 1968,“ připomněl Holec.

Na twitteru pak vybouchla vyloženě fanatická nenávist ne vůči Babišovi, ale vůči venkovu a zbytku země. „Malá občanská válka. Spalte venkov, maže si na chleba hnůj,“ citoval Holec.

A připomněl k tomu glosu Miroslava Macka, že „bez Česka B by si Česko A ani neopravilo záchod“.

„Jistým výsledkem volby, a to ať dopadne jakkoli, bohužel bude česká společnost ještě více rozdělená na občany kategorie A a občany kategorie B, tedy na Prahu a velká města kontra malá města a venkov, se všemi silně negativními důsledky, ačkoli bez občanů B by si občané A nespravili ani tekoucí záchod. Aroganci, s jakou mluví občané A o občanech B ostatně můžete sledovat dnes a denně,“ psal Macek v povolební pondělí.

Realita před druhým kolem je taková, že Pavel s Babišem zaznamenali prakticky identický výsledek. Petr Pavel je v trochu lepší pozici, protože může sbírat hlasy většiny neúspěšných kandidátů. Musí si je ale „odmakat“. Ale to i Andrej Babiš.

Petru Pavlovi do toho dělají medvědí službu twitteroví válečníci. Ti podobně „posloužili“ i Jiřímu Drahošovi a Karlu Schwarzenbergovi, i když oba si za svou porážku mohou dominantně sami. „Oni tak útočí na ten druhý svět a přepalujou tu mobilizaci. Největší kýč světa, souboj dobra a zla. A tím Pavlovi část lidí fakticky odradí,“ myslí si Jan Kubáček. Ale hlavně tím namobilizují voliče Andreje Babiše.

Babiš přitom roli „mučedníka“ umí velmi dobře a i nyní si ji vychutnává. A je fascinující, že se z toho zatím nikdo nepoučil, že démonizace očerňovanému politikovi ve skutečnosti pomáhá.

„Kdybych byl Petrem Pavlem, tak teď chodím světem a říkám: Držte mi palce, jděte k volbám, ale neagitujte, nepřehánějte, nebudujte tu novou normalizaci,“ doporučuje Kubáček.

Holec přidal, že Pavel by měl hlavně zastavit Pavla Šafra v jeho velkolepém plánu vyrazit osobně agitovat na venkov za volbu generála. „On daleko nedojede,“ poznamenal Kubáček.

Přesto by teď bylo pro Petra Pavla nejvýhodnější Pavla Šafra zavřít do skříně.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …