,,Babiš ani nepípnul." Zle kvůli kardinálu Dukovi: Svědectví z nedávné doby

24.06.2020 12:26

Premiér Andrej Babiš během rozvolňování opatření podle našich zjištění pohotově reagoval na prosbu církve, aby nebyly opomenuty bohoslužby a masivně pomohl, aniž by o tom veřejně "pípnul". Aktuálně se totiž rozhořel spor, jak to celé bylo a jestli je vůbec Babišovi zač děkovat. Redakci PL se díky dobře informovanému zdroji podařilo zmapovat, jak se tehdejší události přesně vyvíjely.

,,Babiš ani nepípnul." Zle kvůli kardinálu Dukovi: Svědectví z nedávné doby
Foto: hns
Popisek: Koronavirus v České republice, ilustrační koláž

Šéf poslanců TOP 09, Miroslav Kalousek, obvinil ze lži nejvyššího představitele katolické církve v zemi, kardinála Dominika Duku. Důvod? Politika. Celý případ již ParlamentníListy.cz popsaly ZDE

Stručně řečeno. Vše se točí kolem karantény v důsledku šíření nákazy koronaviru a uzavření kostelů pro věřící, kdy bohoslužby mohly být pouze přenášeny online. Důvodem Kalouskovy reakce je “jízdní řád” vlády v rozvolňování opatření. 

Kardinál Duka v úterý poděkoval premiéru Babišovi za vstřícný přístup během koronavirové krize a následného rozvolňování a poslanec Kalousek se na Twitteru kardinála dotázal, o jaké vstřícnosti to mluví. 

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí

“Když už jste rozhodl vůči státní moci lhát, Otče kardinále, nemluvte za všechny věřící. Já věřím. A za mě nemluvíte,” napsal mimo jiné Kalousek.

Připomeňme si, co Dominik Duka předsedovi vlády napsal. “Pane předsedo, ještě jednou děkuji za vstřícnost vůči věřícím v době epidemie tzv. čínské chřipky – COVID19 . Vnímám také za svoji povinnost vyjádřit Vám i Vašim spolupracovníkům z krizového štábu a Vlády ČR své uznání za její zvládnutí a tím i za minimalizaci ztrát na životech,” uvedl Duka v reakci na děkovný dopis, který obdržel do Babiše.

Když Miroslav Kalousek zpochybňoval kardinálem vyslovenou vstřícnost vlády vůči církvi, uvedl především, že podle něho bylo vedení státu vstřícné spíše k hobbymarketům, které byly otevřeny o něco dříve, než kostely. Tak to aspoň vidí šéf poslanců TOP 09.

 

 

Podle vysoce postaveného zdroje, který je s celou situací detailně obeznámen, to bylo jinak. S ParlamentnímiListy.cz se podělil o svůj pohled na věc a poměrně přesný popis událostí.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Pokud někdo v tomto sporu nemluví pravdu, je to podle našeho zdroje Miroslav Kalousek. “Nebo o záležitosti vůbec nic neví. Tak jako tak dost podle útočí na kardinála Duku i premiéra. Když v době tuhé karantény začala uvolňování, vláda otevřela hobbymarkety a zapomněla na bohoslužby. Tento stav trval ale jen pár dní. Právě proto, že se do věci vložil Andrej Babiš. Stačilo s ním jen slušně komunikovat a upozornit ho na problém a hned přistoupil k řešení,” uvádí náš zdroj, který si vzhledem ke své pozici přál zůstat v článku nejmenován. Redakce jeho identitu pochopitelně zná.

“Premiér obdržel od kardinála dopis a hned druhého dne vláda situaci s bohoslužbami napravila. Prostě Andrej Babiš nedělal žádné překážky, naopak, téma si vzal za své. To, že si kolem toho nedělal reklamu, když šlo o bohoslužby, ho jenom ctí. Uvolnění bohoslužeb oznámil v Rádiu Z a o své úloze ani nepípnul. Hlavně, že se hned začala ozývat hromada opozičních politiků, kteří si buď připisovali zásluhy nebo zase jen tupě kritizovali premiéra,” pokračuje zdroj PL v popisu událostí.

Celé je to podle našeho zdroje o tom, že když teď kardinál poděkoval premiérovi a premiér kardinálovi, je to obyčejná lidská slušnost. “A právě obyčejnou lidskou slušnost teď potřebuje nejen česká společnost jako sůl,” uzavřel náš zdroj.

Nebylo to poprvé za poslední dobu, kdy Miroslav Kalousek kritizoval kardinála Dominika Duku. Nedávno se do hlavy českých katolíků pustil kvůli České televizi, do jejíž Rady nominovala Česká biskupská konference ekonomku a katoličku Hanu Lipovskou. Poté, co ji Sněmovna skutečně zvolila, napsal Kalousek na sociální sítě, že jako katolík nechce být ve stejné církvi jako Lipovská a uvažuje o vystoupení z katolické církve.

Co bylo obsahem zmiňovaných dopisů? Kardinál Duka zaslal premiéru Babišovi děkovný dopis, v němž vyjádřil uznání a poděkování šéfovi vlády i jeho dalším spolupracovníkům za zvládnutí krize po vypuknutí nákazy koronavirem:

„Vážený pane předsedo,

dovolte mi, abych jako pražský arcibiskup a primas český vyjádřil své uznání Vám i Vašim spolupracovníkům z Vlády ČR a členům krizového štábu ke zvládnutí situace spojené s šířením tzv. čínské chřipky – COVID19. Vnímám, že z Vaší strany bylo potřeba přikročit k řadě těžkých a nepopulárních opatření. Díky Vaší rozhodnosti se podařilo předejít ztrátám na životech, které se zprvu jevily, že by mohly být téměř katastrofální.

V této souvislosti bych Vám také chtěl vyjádřit poděkování za vstřícnost, kterou Vláda ČR projevila vůči věřícím v naší zemi. Věřím, že Vás k tomu vedlo mimo jiné i porozumění, že církve tu nejsou pro zábavu v lehkých časech, ale naopak k pomoci v časech složitých.

Rád bych Vám tedy touto cestou vyjádřil poděkování a zároveň vyslovil i svou ochotu v případě potřeby spolupracovat na obdobných otázkách, kde by naše vzájemná spolupráce mohla posloužit ke společnému dobru a smíru ve společnosti.

Dominik kardinál Duka“

Reakce premiéra na sebe nenechala dlouho čekat a Duka dostal odpověď, kterou šéf vlády zveřejnil na svém twitterovém účtu:

„Vaše Eminence,

Je mi potěšením, že mohu členům vlády České republiky a krizovému štábu tlumočit Vaše upřímná slova uznání, jimiž ve Vašem dopise oceňujete jejich nesmírné úsilí a obětavost, které projevili v době koronavirové pandemie. Velice si této podpory považují a děkují Vám za ni.

Je pravdou, že vláda byla nucena bezodkladně vydávat různá opatření, která se nemusela v dané chvíli líbit. Nicméně čas a zejména skvělé výsledky v počtu nakažených osob infekcí covid-19 záhy ukázaly, že vizionářský přístup byl na místě a také byl těmi, kteří takový úspěch dokázali vidět, akceptován. Pandemie způsobila spoustu bolesti a zármutku, zároveň ale dokázala v mnohých z nás vyvolat nesčetné projevy lidské solidarity a pomoci bližnímu.

Vážím si toho, že mezi dobrovolníky, kteří nezištně v kritických chvílích pomáhali v nemocnicích a rodinách, byli vedle nemocničních kaplanek a kaplanů právě studenti teologické fakulty. Patří jim za to můj dík. Ta ohromná soudržnost nám dává naději na spravedlivou budoucnost a víru k obnově společnosti, ekonomiky i církve.

Bohu díky jsme vyšli z toho nejhoršího. Jsou však před námi další výzvy, které musíme přijmout, abychom nečekané a tvrdé důsledky této pandemie úspěšně překonali. V tento nelehký čas, kdy je zapotřebí jednoty mezi námi samými, představuje Vámi projevená ochota pokračovat v naší dosavadní vzájemné spolupráci záruku, že tu nejsme sami a namáhavou cestu společně zvládneme.

Vaše Eminence, jsem si jist, že s Vaší laskavou podporou a duchovní silou překonáme všechna úskalí a do naší země se podaří vrátit klid, jistotu, bezpečí a porozumění.

S přáním pevného zdraví a všeho dobrého

Andrej Babiš.“

 

 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…