„Babiš už má 40 %... Zveřejnit maily!“ Pekarová svolává mimořádnou Sněmovnu. A mezitím jinde

12.03.2024 23:20 | Monitoring

Ne všichni politici věří vysvětlení předsedy hnutí ANO Andreje Babiše k uniklému e-mailu, kde si vyžádal materiály na ministra zahraničí Jana Lipavského z Pirátské strany. „Prostě sis objednal standardní StBáckou kompromitující složku, jak jsi léta zvyklý,“ vyčetl Babišovi Miroslav Kalousek. Vláda kvůli Babišovi svolává mimořádnou schůzi, na sociální síti X se mezitím šíří dohady, zda zveřejnění Babišova e-mailu nemá spojitost s tím, že hnutí ANO mělo podle nově zveřejněného průzkumu 39 procent.

„Babiš už má 40 %... Zveřejnit maily!“ Pekarová svolává mimořádnou Sněmovnu. A mezitím jinde
Foto: www.potravinynapranyri.cz
Popisek: Andrej Babiš

„Tohle ti, Andreji Babiši, nemůže věřit vůbec nikdo,“ vzkázal Miroslav Kalousek předsedovi hnutí ANO v reakci na jeho vysvětlení, proč chtěl „podklady na Lipavského“.

Sám Babiš diskusi o „kompromitujících materiálech“ odmítá, za užitou vulgaritu v e-mailu se ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) omluvil.

„Celé je to absolutní nesmysl. Všichni tu mluví o válce a posílání našich vojáků na Ukrajinu. Proto jsem chtěl, aby mi kolegové zjistili, jestli pan Lipavský má také děti a umí si vůbec představit, jaký strach zažívají rodiče při představě, že by jejich děti musely do války. A na to jsem se chtěl zeptat pana ministra ve Sněmovně. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, když toto jsou přece věci, které se dají veřejně dohledat na internetu. Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám,“ napsal Babiš na sociální síti X.

Kalousek Babišovi nevěří: „Prostě sis objednal standardní StBáckou kompromitující složku, jak jsi léta zvyklý. A tak dlouho se chodí se džbánem…až jsi to práskl sám na sebe.“

Předsedovi hnutí ANO doporučil rezignovat na všechny své veřejné funkce. „Vím, že tohle po Tobě chci marně, protože Tobě je západní civilizace protivná a snažíš se o zavedení východní oligarchie. Ale pojmenovat to musíme. Přinejmenším pro všechny, kteří Tě volí,“ pokračoval Kalousek ve svém vzkazu Babišovi.

Pětikoalice v reakci na Babišův e-mail svolává mimořádnou schůzi Sněmovny. Poslanci by se měli sejít příští týden. Uvedl tak ředitel odboru komunikace Úřadu vlády Václav Smolka. O mimořádné schůzi v pondělí už mluvil i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

„Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru, se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny,“ vysvětlil předseda vlády Petr Fiala (ODS) na svém účtu sociální sítě X.

Ke svolání mimořádné schůze se vyslovil i samotný předseda ANO, kvůli němuž je svolávána. Předtím ale vládní koalici vyčetl, že „odmítla ve Sněmovně řešit nedostatek léků, drahé energie, příspěvek na péči, korupční kauzu Dozimetr, financování vládních stran penězi z korupce nebo třeba praní špinavých peněz přes kampeličku pana premiéra“.

„Stále dokazují, že problémy lidí tuhle nejprolhanější a asociální vládu absolutně nezajímají. Jsme téměř ve všem nejhorší v Evropské unii, protože neumí zemi řídit. Místo toho budeme řešit jeden soukromý e-mail. To mluví za všechno,“ usoudil Babiš. „Ale těším se, aspoň budeme moci probrat vše, o čem mluvit nechtěli.“

 

 

O víkendu byl zveřejněn volební model společnosti Kantar pro Českou televizi, podle něhož by hnutí ANO zvítězilo se ziskem 39 procent, pokud by se volby konaly v březnu.

Koalice SPOLU by získala 20 procent, Piráti 10 procent a STAN 7,5. Opoziční SPD by získalo 9 procent. SOCDEM, KSČM, Zelení a Svobodní se nedostali nad pětiprocentní hranici.

Bývalý vysokoškolský pedagog a programátor Pavel Cimbál na síti zmínil, zda mezi zveřejněním průzkumu, kde si ANO vedlo tak dobře, a kauzou Babišova e-mailu není spojitost.

Cimbál zveřejnil i koláž: „Babiš už má 40 %... Zveřejnit maily!“

Ani tato kauza Babišovi podle Cimbála pravděpodobně v preferencích neuškodí. „S jeho preferencemi to mnoho nenadělá, ukázal, že jde vládě v zákulisí po krku, a ta je už natolik nepopulární, že mu to spíše v delším horizontu prospěje...“ míní Cimbál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 13.03.2024 0:43:58
Prasárnu se zneužíváním psychicky nemocného Babišova syna, kterého se dopustil současný vládní Pětihnus ke svým špinavých zájmům jen tak něco neřekoná. Kalousek si pravděpodobně myslí, že lidé jsou ...... a že na tuhle jejich odpornou podlost už zapomněli. Tak to ho musím vyvést z omylu. Nezapomněli a hned tak nezapomenou. Naší národní bezpečnost ohrožuje ten, který nás kvůli cizím zájmům zatahuje do války. Tedy především Lipavský a podobné kreatury. Sám by si v zákopech při prvním útoku ...... do kaťat, ale v bezpečí ( navíc s ochrankou za zády) hubou machrovat, to by mu šlo. Tfujtajbl!!

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…