„Balíme ženy, ne muže!“ řekl Alain Delon a vláčí ho politickým bahnem. Ale ozvalo se: Vy zvadlý k...y, jak nacisti!

14.05.2019 7:51

Dnes začíná prestižní filmový festival ve francouzském Cannes a o kontroverzi je již postaráno. Zlatou palmu si má za celoživotní úspěchy převzít francouzský herec Alain Delon. Ale našli se tací, kteří Delonovi vyčítají jeho současné politické názory i to, jak se choval a co řekl v minulosti. A odstartovali petici, aby Delon ocenění nedostal. Nicméně, podle posledních zpráv pořadatel festivalu na jejich výtky nedbá a Delon cenu dostane.

„Balíme ženy, ne muže!“ řekl Alain Delon a vláčí ho politickým bahnem. Ale ozvalo se: Vy zvadlý k...y, jak nacisti!
Foto: Repro Youtube
Popisek: Alain Delon jako nájemný zabiják ve snímku Le Samourai

Rozhodnutí udělit Delonovi cenu bylo známé již v polovině dubna, zveřejnil ho server Variety.com. Brojit proti němu začala Melissa Silversteinová, zakladatelka stránky a iniciativy Women and Hollywood (Ženy a Hollywood), která se zasazuje o „genderovou diverzitu a inkluzi v Hollywoodu a v celém filmovém průmyslu“. Delona a udělení ceny odsoudila v sérii tweetů.

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí

„Takže festival v Cannes dá Zlatou palmu Alainu Delonovi. To je tak problematické. Jeho vlastní slova.
Homofobie: Jsme tu, abychom milovali ženy, sváděli ženy, ne abychom balili muže nebo s námi muži flirtovali.
Sexuální násilí: Facka je macho? Ano, tak jsem musel být macho.
Rasismus a nacionalismus: Ultrapravice je stále pravice, spojuje několik milionů Francouzů. Nemůžeme ignorovat hlas několika milionů Francouzů, je důležitý.
Sexismus: Z víc a víc žen se stávají muži.“

Silversteinová též dodala, že Delon je proti homosexuálním adopcím a dle jeho syna týral svou družku. V politice podpořil Marine Le Penovou a její Národní shromáždění. Silversteinová na závěr řekla: „Je to opravdu kvítko. Myslím, že proti tomuhle bychom měli protestovat.“

 

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí
Vznikla internetová petice proti udělení ceny, která má v okamžiku psaní tohoto článku 17 206 podpisů. Petice používá stejné argumenty jako Silversteinová, jež ovšem odmítá, že by tuto petici založila. „Není příliš pozdě na to, abychom vyjádřili svůj nesouhlas s organizací a řekli jim, že žádné herecké výkony nemohou vyvážit takové úzkoprsé vidění světa. V tak důležité události pro rasisty, sexisty a homofoby není místo – přihlaste se a požádejte Cannes, aby ho neoceňovali!“ vyzývá autor či autorka petice. Proti Delonovi se vymezily také francouzské feministické organizace.

Režisér a pořadatel festivalu Thierry Frémaux už také dal vyjádření médiím. Prohlásil: „Nedáváme Delonovi Nobelovu cenu za mír, dáváme mu palmu za jeho herecké výkony.“ S Delonovými výroky prý nesouhlasí, ale uznává, že je má právo říkat. Řekl: „Má právo vyjadřovat své názory. Dneska je těžké někoho vyznamenat, když se na vás sesype politicky korektní policie.“ Když slyšel o petici, odvětil, že Američané by měli mít víc petic za změnu klimatu, za kterou může i prezident Trump. Sám Delon se k petici odmítl vyjádřit.

Celý článek ZDE

Kariéra Alaina Delona začala na sklonku padesátých let a v posledním filmu si Delon zahrál v roce 2012. Herce proslavil mimo jiné jeho uhrančivý pohled, který nejvíce vynikl ve snímku Samuraj z roku 1967. Delon hrál po boku dalších legend francouzského filmu, jako jsou Jean-Paul Belmondo nebo Yves Montand. Kromě herectví také podnikal a dle médií si vždy dával pozor na to, jak se prezentuje. Ženatý byl jen jednou, nicméně partnerek za svůj herecký život vystřídal více. Wikipedie uvádí, že má celkem 4 děti.

V Čechách o kontroverzi informoval server Novinky.cz a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Zvadlý hollywoodský kundy bojujou proti Panu herci,“ ozval se analytik Štěpán Kotrba.

„Tak vida, Delon je nepřítel žen... No, dochází na jeho přes rok stará slova: ‚Tento svět opustím bez lítosti‘.“

Z poslanců komentoval rozhodnutí například Jaroslav Foldyna, který petenty přirovnal k nacistům.

A Patrik Nacher z ANO: „Kdo může podepsat takovou připitomělou petici? To je k nevíře...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…