„Bizzaro vídeo.“ Zeman přijel do Portugalska a místní noviny vytáhly „kompro materiál“

16.12.2016 16:33

Informace o konci hradní kariéry slavného protokoláře Jindřicha Forejta dolehly až do Portugalska. Lisabonský deník Público neopomněl aféru zmínit ve svém článku o návštěvě českého prezidenta a do textu zakomponovat i slova jako „bizzaro vídeo“, kompromitace, kontroverze a Vatikán.

„Bizzaro vídeo.“ Zeman přijel do Portugalska a místní noviny vytáhly „kompro materiál“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Forejt

Prezident Miloš Zeman se v pátek nad ránem vrátil ze třídenní státní návštěvy Portugalska. Šlo o jeho první státní návštěvu, během které mu protokol nezajišťoval Jindřich Forejt. Ten před deseti dny rezignoval.

Nicméně Forejt ještě v roli ředitele protokolu v Portugalsku před několika týdny byl a Zemanovu státní návštěvu zde připravoval. Pro Portugalce tak nešlo o neznámé jméno. Zdejší kauzu s kompromitujícím videem, které kdosi natočil a snažil se dostat do médií, tak novináři v Lisabonu zaregistrovali a neopomněli se o ní zmínit.

Celou záležitost popisoval například deník Público, který v rámci velkého článku o Zemanově návštěvě zmínil i Forejta. Portugalští novináři píší, že s Forejtem prezidentský palác původně návštěvu připravoval, ale nedávno rezignoval oficiálně z osobních a zdravotních důvodů.

Z článku v portugalském deníku Público

Podle Portugalců se ale v diplomatických kruzích hovořilo o jiném důvodu, který souvisí s „bizarním“ videem, které má údajně Forejta kompromitovat. Zmiňují rovněž souvislost s postem českého velvyslance ve Vatikánu a skutečnost, že prezident Zeman papeži Františkovi při setkání představil svého tehdejšího protokoláře právě jako možná budoucího ambasadora u Svatého stolce.

Veškerý servis během portugalské cesty Miloši Zemanovi zajišťoval Tomáš Šebesta z hradního odboru protokolu, který s Forejtem jako svým šéfem celé roky spolupracoval, vše tedy běželo hladce.

Nový hradní šéfprotokolista Miroslav Sklenář si nejspíš ještě před ostrým nástupem vymohl krátké volno. Během příštího roku, kdy prezidenta čekají zahraniční cesty na několik kontinentů, se asi značně zapotí. Nemluvě o tom, pokud Zeman počátkem března oznámí, že se zapojí do boje o druhý prezidentský mandát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…