„Blbečci. Většina z nich v životě nic nedokázala. Řve z nich mindrák!“ Prezident Zeman znovu těžce naložil některým novinářům

30.08.2018 22:30

Po prázdninové odmlce se sešel prezident republiky Miloš Zeman s moderátorem a generálním ředitelem TV Barrandov v pořadu Týden s prezidentem. Jako vždy došlo na diskusi nad ožehavými tématy, které hýbou nejen českou společností. Došlo na hodnocení vlády, na dlouho diskutovaný spor o ministra zahraničí nebo se prezident vyjádřil ke svému „tichu“ při výročí 50 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

„Blbečci. Většina z nich v životě nic nedokázala. Řve z nich mindrák!“ Prezident Zeman znovu těžce naložil některým novinářům
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Prezidenta na podzim čeká několik zahraničních cest. Jednou z nich bude cesta do sousedního Německa. Podle moderátora lze předpokládat, že její průběh bude dynamický, především s ohledem na uprchlickou krizi. Prezident připomněl, že kromě témata migrace dojde i na debatu nad jinými oblastmi, a vyzdvihl mimo jiné téma energetiky. „Angela Merkelová, ať si o ní myslíme cokoliv, je výrazná osoba,“ pokračoval v hodnocení německé kancléřky. V mediálním světě se čím dál častěji objevují zprávy, že by v příštím volebním období mohla být šéfem Komise právě německá kancléřka. Prezident by se podle svých slov nezlobil, kdyby Angela Merkelová vystřídala současného šéfa Komise Jean-Clauda Junckera.  

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí
V posledním srpnovém týdnu se český prezident Miloš Zeman v projevu k českým velvyslancům znovu pustil do českých žurnalistů. Inteligenci českých novinářů přirovnal k úrovni blbouna nejapného, tvora, který byl podle něj právem vyhuben, na rozdíl od českého novináře. Zeman podle svých slov chtěl tímto přirovnáním pozlobit novináře. Někteří z nich totiž psali o tom, že by měl odvolat Evu Filipi z postu české velvyslankyně v Sýrii. Té prezident na setkání naopak výrazně poděkoval a připomněl, že jí udělil státní vyznamenání. „A tihle blbečci mě přemlouvali, abych ji odvolal,“ přiblížil, co ho vedlo k použití takového příměru. „Velká většina z nich nic v životě nedokázala,“ pokračoval v hodnocení. „Z těchto lidí řve mindrák,“ podotkl dále s tím, že je potřeba někdy tento mindrák trochu přiživit.  

V minulých srpnových dnech došlo k výročí 50 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Pan prezident v souvislosti s výročím prohlásil, že žádný projev k padesátému výročí nepřednese. „Překvapím vás, ani 15. března nepronesu projev k německé okupaci,“ řekl moderátorovi a generálnímu řediteli TV Barrandov Zeman s tím, že žádná nová německá okupace nehrozí. Stejně tak i Sovětský svaz se již rozpadl, a proto se okupace také nebude opakovat. Vyvrátil současně tendence Zemana obviňovat z toho, že se Ruska bojí. To vyloučil a připomněl svoji nedávnou návštěvu Ruska, kde při setkání s premiérem Medveděvem kritizoval jeden článek, který chválil sovětskou okupaci. 

Moderátor se pozastavil na chvíli také u oblasti školství a přidávání platů učitelům. „Nepovažoval bych za vhodné intervenovat,“ uvedl k tomu, jestli bude do procesu zasahovat. „Jsou peníze lékem na všechny neduhy školství?“ ptá se na názor prezidenta moderátor zvídavě. „Když vyhazujete peníze na nesmyslné projekty, tak vám nepomůžou,“ odpověděl prezident a jako příklad takového „nesmyslného“ projektu uvedl inkluzi. Hendikepované děti by se podle něj měly vzdělávat samostatně, odděleně od těch zcela zdravých. Postižené dítě v běžné třídě podle něj nikdy nezažije pocit úspěchu. „Když jsou vynakládány rozumně, jsou základem pro rozvoj,“ pokračoval v hodnocení způsobu použití finančních prostředků.

Zazněl i komentář na hodnocení vlády. Ještě před několika dny by Zeman podle svých slov odpověděl, že hodnocení vlády je předčasné. „Dám vládě jedničku,“ změnil názor a vyzdvihl především práci Ministerstva financí, a to ve věci státního rozpočtu. „Jsme na cestě k vyrovnanému rozpočtu,“ řekl k úspěchu ministryně Schillerové.

Spor o ministra zahraničí je několik měsíců tématem, které rezonuje ve společnosti. Sociální demokracie stále trvá na svém kandidátovi na ministra tohoto resortu, tedy na europoslanci Miroslavu Pochem. „Takových případů už bylo, a svět se nezbláznil,“ odpověděl na to, že Česká republika stále nemá plnohodnotného ministra zahraničí. „Vysílat signály může, ale jak říká Jára Cimrman, to je vše, co může dělat,“ okomentoval avíza sociální demokracie stále trvat na svém dosavadním kandidátovi.  

Ekonomická témata tvořila závěrečnou část pořadu. „Sám podporuji zvyšování minimální mzdy,“ okomentoval záměr zvyšování minimální mzdy a dodal, že to, co nepodporuje, je zvýšení životního minima, tak jak navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Maláčová. Současně připustil, že pokud průměrná mzda roste, minimální mzda se pak dostane na uspokojivé hodnoty bez ohledu na to, v jakém poměru bude k průměrné mzdě.

Závěrem pak popřál všem prvňačkám a prvňáčkům mnoho úspěchů při zahájení školního roku a pozval všechny, kteří mají zájem, na den otevřených dveří v Lánech, který se bude konat 6.–7 září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…