„Brutální zneužití pravomocí“. Co Hřib provedl na zastupitelstvu, to prý nikdo nepamatuje

25.11.2022 8:14

Pražští zastupitelé dnes v noci na pokračování své ustavující schůze zvolili 14 výborů a jejich členy. Předcházelo tomu asi 18 hodin jednání doprovázených řadou přestávek a zmatků. Koalice Spolu hovoří o „brutálním zneužití pravomocí primátora v historii hlavního města“.

„Brutální zneužití pravomocí“. Co Hřib provedl na zastupitelstvu, to prý nikdo nepamatuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Podle vyjádření členů pražské koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) proběhlo pokračování schůze ustavujícího Zastupitelstva hlavního města Prahy, kdy primátor Zdeněk Hřib ve spolupráci s předsedou klubu Pirátů Danielem Mazurem a předsedou klubu Praha Sobě Janem Čižinským naprosto zneužili svých pravomocí daných jednacím řádem Zastupitelstva hlavního města Prahy, čímž flagrantně pošlapali politické principy, které jsou v něm zakotveny.

Primátor Hřib na základě žádosti dvou klubů (Piráti a Praha Sobě) využil práva předsedajícího schůze a znemožnil pokračovat v jednání o ustavení výborů Zastupitelstva hlavního města Prahy, jejichž ustanovení je v současné chvíli nezbytné pro chod a fungování hlavního města do té doby, než bude zvolena nová rada, upozorňují zástupci kolalice: „Nemůžeme paralyzovat chod města, ani životy Pražanů, a právě navolení výborů nám umožní transparentní kontrolu rady, potažmo stabilní fungování Prahy do doby, než bude navoleno nové vedení,“ uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

Předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček řekl, že dosluhující primátor Hřib ve funkci předsedajícího přerušil bod volby výborů zcela nepřiměřeně dlouhou přestávkou v době trvání osmi hodin. „Pokud si pamatuji, v historii Prahy nikdy nebyla udělena takto dlouhá přestávka, kdy se jedná o zcela zjevnou účelnost. Návrh na zřízení dalšího výboru totiž podle mého názoru není tak zásadní změna usnesení, pro kterou by bylo potřeba mít přestávku do rána. Standardně se na žádost klubů uděluje přestávka v délce desítek minut, maximálně hodiny. Zřejmě si pánové ani neuvědomili, že tímto krokem vyvolali porušení například Zákoníku práce, kdy jsou ohrožena práva úředníků magistrátu, kteří musejí zajišťovat průběh zasedání Zastupitelstva hl. města Prahy,“ uvedl.

„Primátor Hřib tímto zcela zjevně blokuje funkčnost města ve svůj osobní prospěch. Zneužívá práv dané funkcí předsedajícího a primátora, aby paralyzoval město. Takového účelové ohýbání a zneužití práva jsme tady ještě nikdy neměli,“ doplnil radní Jan Chabr.

Prahu i dva měsíce po volbách stále řídí předvolební vedení města v čele se Zdeňkem Hřibem. Vyjednávání o nové koalici drhnou. Primátorovi Piráti chtějí do koalice pouze společně s hnutím PRAHA SOBĚ, které ale odmítá koalice SPOLU, vítěz voleb. Hřib jim ve čtvrtek vzkázal, že se svými pětadvaceti procenty nebudou diktovat celé Praze.

Na dohodu v rámci „vládního půdorysu“, tedy SPOLU, STAN a Piráti, prý velmi tlačí centrála ODS a Petr Fiala. Ten ale ve čtvrtek uvedl, že už to trvá moc dlouho a Pražané jsou právem zklamáni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bolševický hříbek se odkopává. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 25.11.2022 11:26:23
Jen si ho Pepíci užijte, když jste si ho zvolili.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…