„Bude tě to bolet.“ Získali jsme plán, jakým ve Sněmovně zničí Klause mladšího. Máme i seznam poslanců ODS, jichž se vedení partaje bojí

10.04.2019 11:28

Václav Klaus je problém, s nímž ODS nepočítala. Podle několika poslanců, se kterými měly ParlamentníListy.cz možnost v uplynulých dnech hovořit, tento někdejší zástupce občanských demokratů přerostl vlastní stranu a prý jí také ubližuje.

„Bude tě to bolet.“ Získali jsme plán, jakým ve Sněmovně zničí Klause mladšího. Máme i seznam poslanců ODS, jichž se vedení partaje bojí
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v Událostech komentářích

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

ODS nezvládla odstranit svého vyloučeného člena Václava Klause mladšího z funkce předsedy školského výboru Poslanecké sněmovny už 3. dubna. Samotné jednání, kterému byly přítomny ParlamentníListy.cz, se neobešlo bez drobných špílců, které exprezidentův syn uštědřil svým kolegům. Kandidát Martin Baxa, který měl Klause nahradit, dostal pouze 6 hlasů z 21 přítomných.

Sám Václav Klaus během jednání výboru prohlásil: „Nebudu vést kandidátskou řeč a porovnávat, kdo z nás pracoval déle a lépe ve školství,“ a dodal, že je funkce předsedy výboru jeho jedinou volenou a placenou funkcí. „Toto místo je vyjednáno jakýmsi Demokratickým blokem, který neexistuje a který jsem neuznával,“ dodal Klaus a uvedl, že si váží hlasů všech voličů.

Jenomže tato radost nebude trvat věčně. ParlamentníListy.cz totiž získaly konkrétní poznatky o tom, jakým způsobem a kdy bude Klaus ve výboru nahrazen. Tím by sice jeho funkce ve Sněmovně skončila, pakliže by se ale rozhodl pro vybudování vlastní strany, hlasy by ubral zejména ODS a zbylým pravicovým subjektům. „Venca už sere všechny, protože díky němu může vzniknout výrazná nevole taky proti ANO a ČSSD,“ sdělil redakci jeden z poslanců.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu tak i nadále vede Václav Klaus, jeho politická příslušnost v kolonce „klub“ zní „nezařazený“. ODSce ve výboru zůstávají už jen dva členové. Již odmítnutý Martin Baxa, který má podle výpočtů ParlamentníchListů.cz měsíčně zhruba 200 tisíc korun a zvládá až 14 funkcí současně, a potom Zuzana Majerová Zahradníková. Ta je jako šéfka respektovaného výboru nepřijatelná především pro předsedu ODS Fialu, jelikož patří do „Klausovy stáje“ a odmítala Klausovo vyloučení z partaje. Co dál?

„Je dohoda, že po volbách do EU Václav Klaus na výboru skončí, jelikož se vládnoucí ANO bojí obstrukcí ze strany opozice, ale dají jim to sežrat za Zelienkovou, kterou jim ODS neodvolala z výboru v předchozím volebním období, když odešla k TOP 09. Školácká chyba, která by se za Topola nestala. Měli ho stáhnout z výboru pro školství a nahradit a bylo po nerváku. Teď se bude asi hlasovat veřejně ve Sněmovně, ale pokud tam zůstane, bude to pro Fialu další obrovský problém,“ řekl náš poslanecký zdroj.

Ten také upřesnil personální nedostatek, s nímž se ODS potýká. Nemá totiž za Václava Klause adekvátní náhradu. Podle našich zjištění se v souvislosti s možným předsedou školského výboru hovoří o dvou jménech: někdejší první jihočeský hejtman Jan Zahradník a pak málo známý poslanec, lékař Jiří Ventruba. „Tam je blbé, že jsou věkově vysloužilí,“ řekl naší redakci další zdroj. Oběma poslancům je kolem sedmdesáti let.

Koho tak ODS může nabídnout? „Nevím, ale vím, koho ne, protože patří mezi příznivce Václava Klause a vedení se jich v tomhle ohledu obává,“ přiblížil ParlamentnímListům.cz nejmenovaný poslanec. Těch, kterých se podle všeho vedení ODS bojí, je hned několik: Zuzana Majerová Zahradníková, Jan Skopeček, Karel Krejza nebo Vojtěch Munzar. Ti všichni se prý za Klause juniora v minulosti postavili.

Je tu navíc další možný svízel. Jakmile bude mít ODS vhodného kandidáta, musí nechat odvolat jednoho ze svých členů ve školském výboru. „No bude to ještě hodně zajímavé a bude to bolet,“ uzavřel náš zdroj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…