„Byl jsem znásilněn ostřím nože,“ přiznal politik. Švédsko je zděšeno

16.09.2017 6:15

Ve Švédsku začíná přituhovat. Země se horko těžko vypořádává s více než 200 000 migranty a jejich častými zločiny, a nyní se navíc množí útoky proti politikům. Jeden z nich nyní přiznal, že byl znásilněn.

„Byl jsem znásilněn ostřím nože,“ přiznal politik. Švédsko je zděšeno
Foto: Vít Hassan
Popisek: V jihošvédském městě Malmö

Patrik Liljeglöd je vůdce buňky Levicové strany ve čtyřicetitisícovém Falunu a jako lokální politik na sebe nepoutá až tak velkou pozornost. Jeho nedávný status na Facebooku mu však přinesl pozornost takřka celonárodní. Liljeglöd ve svém komentáři přiznal, že byl koncem letošního července znásilněn neznámým pachatelem, když se v pozdních večerních hodinách vracel k sobě domů.

„Najednou ke mně přistoupil neznámý muž a vyhrožoval mi nožem. Fyzicky mě poté napadl a znásilnil i za použití ostří svého nože. Pokřikoval na mě, že jsem žena, levičák a zrádce,“ napsal představitel strany, která až do svého přejmenování v roce 1990 nesla název Švédská komunistická strana. Levicová strana je součástí parlamentních stran a je vnímána jako spojenec vládnoucích socialistů a zelených.

Policie se kloní k názoru, že byl Liljeglöd napaden a mimořádně bolestivě znásilněn pro své politické názory. Nicméně ani po několika týdnech od incidentu se pachatele vypátrat nepodařilo. Ačkoli mají obyčejně příspěvky tohoto politika jen několik desítek „lajků“, tentokrát vyjádřilo s jeho osobním komentářem solidárnost a souznění téměř 500 uživatelů Facebooku. „Nepíšu to kvůli soucitu a empatii, ale proto, že jsem přesvědčen, že musíme ve Švédsku uhájit demokracii,“ doplnil Liljeglöd.

Útoky na politiky na všech úrovních ve Švédsku v posledních letech přibývají téměř geometrickou řadou. Jak uvádí server Local, stejnou zkušenost přiznalo v jednom průzkumu před třemi lety téměř 30 % oslovených politiků. Většina z nich si stěžovala na osobní útoky ve formě nadávek, vyhrožování, a někteří z nich hovořili dokonce i o fyzickém napadení. Oproti roku 2012 šlo o nárůst ve výši osmi procent, což lze přičíst také tomu, že rok 2014 byl rokem volebním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…