„Byl opilý, nebyl opilý, byl opilý...“ V Rakousku se zle pohádali kvůli Junckerovi

18.07.2018 12:00

Rakouskou politikou silně zahýbaly záběry zjevně opilého šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera na summitu NATO v Bruselu. Prezident se pustil do křížku s vládou Sebastiana Kurze kvůli komentáři vlivného člena Svobodných na adresu Junckera.

„Byl opilý, nebyl opilý, byl opilý...“ V Rakousku se zle pohádali kvůli Junckerovi
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Záběry vrávorajícího Junckera obletěly svět a staly se terčem mnoha vtipů. Ovšem pouze ze strany spíš euroskepticky naladěných voličů. Mainstreamová média zachovávají dekorum a o Junckerově zálibě v alkoholu, o které si štěbetají vrabci na střeše, povětšinou cudně mlčí. To samé platí i mezi evropskými a světovými politiky, z nichž se na veřejnosti k opileckým eskapádám Junckera nikdo nevyjadřuje. Podle oficiální verze vlivného představitele EU trápí ischias, lidově řečeno houser.

Anketa

Zaslouží si prezident Zeman plat 250 tisíc Kč měsíčně bez náhrad?

86%
14%
hlasovalo: 8569 lidí

Bolestmi zad aspoň Junckerův nejistý krok zdůvodnila samotná Evropská komise, jejíž je předsedou. Ačkoli toto vysvětlení podpořil i mediální a politický mainstream, zdaleka ne všichni jsou s nabídnutou variantou spokojeni. A do zástupu těchto „nevěřících Tomášů“ se zařadil také generální sekretář rakouských Svobodných Harald Vilimsky. Ten měl podle deníku Kronen Zeitung prohlásit, že byl Juncker opilý.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Vilimsky dále uvedl, že svým chováním Juncker zesměšňuje celou Evropskou unii. Jeho slova přitom přicházejí jen několik dní poté, co Rakousko převzalo předsednictví v Evropské unii. Do celé záležitosti se nyní vložil levicový prezident Rakouska Alexander Van der Bellen a vlivného člena FPÖ za jeho slova tvrdě zkritizoval. „Člen vládní strany ve svých komentářích zašel až příliš daleko. Harald Vilimsky se vyjadřuje o vrcholném představiteli EU způsobem, jaký jsem nikdy před tím neviděl.“

Van der Bellen považuje slova Vilimského za urážející a krajně nevhodná. Kritiku z jeho úst však sklidila celá vláda Sebastiana Kurze. „Vilimsky se nevkusně vyjadřuje o předsedovi Evropské komise a nikdo z vlády s tím nic nedělá. Něco takového poškozuje obraz Rakouska v zahraničí,“ řekl prezident, který ke Kurzově pravicové vládě coby představitel levice nemá příliš blízko. Aktuálně ji kritizuje za návrhy, které se vztahují ke dvanáctihodinové pracovní době.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …